Εκκλησίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας «έσπασαν» τα περιοριστικά μέτρα και άνοιξαν για τους πιστούς για τη Μ. Παρασκευή, καθώς πολλοί πολίτες βρέθηκαν έξω από Ναούς.

Παρά την απαγόρευση, ο Ιερός Ναός Αγίου Θωμά στους Αμπελόκηπους άνοιξε για το κοινό με πιστούς να προσκυνούν τον επιτάφιο, σύμφωνα με το Sputnik.

Οι πιστοί σχημάτισαν το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής ουρές στο προαύλιο της Eκκλησίας και περίμεναν τη σειρά τους για να προσέλθουν στο εσωτερικό του Nαού και να μπορέσουν να προσευχηθούν και να προσκυνήσουν στον Eπιτάφιο.

Στην είσοδο του Ναού βρίσκονταν δύο νεωκόροι, οι οποίο φρόντιζαν για την είσοδο και την έξοδο των πολιτών.

Λίγο αργότερα, η πόρτα του Ιερού Ναού έκλεισε και πιστοί αποχώρησαν από το σημείο.

Ουρές για τον Εσταυρωμένο

Παράλληλα, δεκάδες έσπευσαν να προσκυνήσουν τον Εσταυρωμένο και στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.

Όπως είναι γνωστό, η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου έγιναν κεκλεισμένων των θυρών στους Ιερούς Ναούς.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του voria.gr, πιστοί έσπευσαν έξω από τον ΙΝ Αγ. Παντελεήμονος στο άκουσμα της είδησης ότι ιερείς έβγαλαν έξω από την εκκλησία τον Εσταυρωμένο, ώστε να τον προσκυνήσουν.

Κλήθηκε η αστυνομία στον Άγιο Γεράσιμο Βόλου

Και ο Ιερός Ναός του Αγίου Γερασίμου στον Βόλο «έσπασε» τα περιοριστικά μέτρα και άνοιξε για τους πιστούς, αγνοώντας την απαγόρευση των αρχών με τη σύμφωνη γνώμη της εκκλησίας της Ελλάδος.

Μάλιστα, μέσα σε λίγα λεπτά σχηματίστηκαν ουρές δεκάδων μέτρων στο προαύλιο του Ι.Ν. Όπως είπαν στη τοπικό μέσο παρευρισκόμενοι, το εικόνισμα του Εσταυρωμένου βγήκε από τον Ναό για προσκύνημα δύο φορές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έπειτα από κλήσεις-καταγγελίες που έγιναν στην Άμεση Δράση, αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο και ζήτησαν να απομακρυνθούν από την εκκλησία τόσοι οι πιστοί, ώστε να αποφευχθούν συνθήκες συνωστισμού, όσο και να επιστρέψει ο Εσταυρωμένος στο εσωτερικό του Ναού.

Όντως, η εικόνα επέστρεψε εντός του χώρου του Ι.Ν., ωστόσο δεκάδες πιστοί παρέμειναν και συνέχισαν να περιμένουν σε ουρά, αυτή τη φορά για να προσκυνήσουν τις εικόνες έξω από το μικρό παρεκκλήσι που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο.

Να σημειωθεί ότι αρκετοί πιστοί τηρούσαν αποστάσεις και διέθεταν μέτρα αυτοπροστασίας, όπως μάσκες και γάντια, ενώ κάποιοι είχαν αναλάβει και τον συχνό καθαρισμό των εικόνων του παρεκκλησί με αντισηπτικό.

Άνοιξε εκκλησία στην Καλαμαριά

Ανοιχτές τις πόρτες άφησε και ο Ιερός Ναός του Ευαγγελισμού στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Ένας ιερέας στην πόρτα του ναού έλεγχε να μην γίνει συνωστισμός. Οι πιστοί που περίμεναν έλεγαν μεταξύ τους ότι «θα ήταν αδύνατον να μην έρθουμε να προσκυνήσουμε».

Οι ιερείς του ναού είπαν ότι η εκκλησία είναι κλειστή και ότι ο χώρος που είναι ανοικτός και μπαίνει ο κόσμος είναι ο χώρος των γραφείων και ότι πολλοί φτωχοί συμπολίτες παραλαμβάνουν από εκεί τα τρόφιμά τους. Ωστόσο, στον ίδιο χώρο είχαν τοποθετήσει τον Επιτάφιο, εικόνες και κεριά.

Ίδια εικόνα και στην Κοζάνη

Την παρέμβαση της Αστυνομίας προκάλεσε το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής η απόφαση του αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Μάστορα να επιτρέψει, σύμφωνα με το kozanimedia.gr, στους πιστούς το προσκύνημα στον επιτάφιο, εντός του ιερό ναού του Τιμίου Προδρόμου, στην Καισαρειά Κοζάνης.

Πιθανότατα κατόπιν σχετικής καταγγελίας, άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας κλήθηκαν να εφαρμόσουν την απόφαση που προβλέπει πως οι ιεροί ναοί παραμένουν κλειστοί για τους πιστούς, προχωρώντας σε σχετικές συστάσεις προς τον αρχιμανδρίτη. Μετά την παρέμβαση, οι θύρες έκλεισαν για όλους τους πιστούς.