Αύριο Πέμπτη 9 Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα στο πληροφοριακό σύστημα του Υπ. Εργασίας “Εργάνη” προκειμένου πάνω από 120.000 επιστήμονες να υποβάλλουν αίτηση προκειμένου να ενταχθούν σε πρόγραμμα τηλεκατάρτισης (στα πλαίσια των μέτρων στήριξης λόγω κορονοϊού), μέσω του οποίου θα λάβουν το ποσό των 600 ευρώ.

Πως φτάσαμε στο επίδομα

Για τους επιστήμονες δεν υπήρξε πρόβλεψη καταβολής του επιδόματος των 800 ευρώ. Μετά απο πολλές συζητήσεις και ζυμώσεις στο Υπουργείο εν τέλει βρέθηκε η χρυσή τομή ώστε δικηγόροι, λογιστές, αρχιτέκτονες, σύμβουλοι, μηχανικοί, εκπαιδευτικοί και ιατροί να μπορούν να εισπράξουν το επίδομα των 600 ευρώ, το οποίο επίσης θα καταβληθεί άμεσα μέσα στον Απρίλιο υπό την προϋπόθεση ότι οι επιστήμονες θα συμμετάσχουν σε πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης διάρκειας 100 ωρών.

Το επίδομα των 600 ευρώ θα δοθεί σε δύο δόσεις.

Η πρώτη δόση θα καταβληθεί μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη εφόσον έχει γίνει η σχετική αίτηση από την πλευρά των επιστημόνων. Η εξόφληση θα γίνει με την ολοκλήρωση του προγράμματος κατάρτισης, η οποία με τη σειρά της πρέπει να γίνει έως το τέλος Μαΐου. Η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο οι επιστήμονες να εισπράξουν και αυτοί το επίδομα των 800 ευρώ εφόσον συνεχιστεί η κρίση και τον Μάιο.

Τα χαμηλότοκα δάνεια της «επιστρεπτέας προκαταβολής», τα voucher των 600 ευρώ στους επιστήμονες αλλά και οι άμεσοι συμψηφισμοί της διαφοράς φόρου για όσους σπεύσουν να πληρώσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις του Μαρτίου μέχρι τις 10 Απριλίου εντάσσονται επίσης στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου στην προσπάθεια να πέσει άμεσα χρήμα στην αγορά.

Η υπουργική απόφαση για την επιστρεπτέα προκαταβολή εκδόθηκε την Παρασκευή.

Σκόπιμα η κυβέρνηση δεν αποκάλυψε ούτε τα κριτήρια βάσει των οποίων θα προκύψει ποιοι δικαιούνται χαμηλότοκο δάνειο και ποιοι όχι, ούτε τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνει ο υπολογισμός των δανείων.

Ο στόχος είναι να καταγραφεί η ζήτηση –γι’ αυτό και όλες οι επιχειρήσεις με έως και 500 άτομα προσωπικό που δεν έχουν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ το τελευταίο διάστημα καλούνται να κάνουν αιτήσεις μέχρι τις 10 Απριλίου– και μετά να αποφασιστεί σε ποιους, και το κυριότερο, σε πόσους θα γίνει η διανομή του ενός δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση όρισε ήδη πλαφόν δανεισμού στις 500.000 ευρώ, ωστόσο είναι σαφές ότι η πρόθεση είναι το μέτρο να επεκταθεί σε πολλές χιλιάδες επιχειρήσεις.

Αλλωστε, το ζητούμενο είναι να δεσμευθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι εργοδότες και με κάθε τρόπο ότι δεν θα απολύσουν.