ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Μηδενική η επίδραση στη βιωσιμότητα του χρέους από τη μείωση των πλεονασμάτων

Σαφές μήνυμα προς τους εταίρους της χώρας πως τυχόν μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν θα επηρεάσει στο ελάχιστο τη βιωσιμότητα του χρέους έστειλε από τη Βουλή ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Παρουσιάζοντας την ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο κ. Στουρνάρας μίλησε με θερμά […]

Σαφές μήνυμα προς τους εταίρους της χώρας πως τυχόν μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν θα επηρεάσει στο ελάχιστο τη βιωσιμότητα του χρέους έστειλε από τη Βουλή ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Παρουσιάζοντας την ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο κ. Στουρνάρας μίλησε με θερμά λόγια για την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας επισημαίνοντας ότι επέστρεψε η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η εκτίμηση της Τραπέζης της Ελλάδος μετά από τη διεξαγωγή άσκησης βιωσιμότητας του χρέους με τη χρήση κατάλληλου υποδείγματος, είναι πως  η μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2021 και το 2022 σε πιο ρεαλιστικό επίπεδο από το σημερινό, δεν θα επηρέαζε ούτε κατ’ ελάχιστον τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ θα ενίσχυε την οικονομική ανάπτυξη, σε συνδυασμό μάλιστα με την έγκαιρη υλοποίηση των απαραίτητων και συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Υπέρ της εκτίμησης αυτής συνηγορούν η σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων καθώς και η πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ που ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο.

Σύμφωνα με ειδική αναφορά στην έκθεση στο σενάριο μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2,2% η επίδραση της μείωσης του δημοσιονομικού στόχου εμφανίζεται οριακή και συνίσταται σε αύξηση του χρέους κατά περίπου 2% του ΑΕΠ έως το 2060 και σε αύξηση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών κατά 0,3% του ΑΕΠ την ίδια περίοδο.

string(0) ""