Την αγωνία για την παράταση των συμβάσεων εργασίας εκφράζει η συντονιστική επιτροπή του προγράμματος των 5500 πτυχιούχων μέσω του εκπροσώπου της Αναστάση Κατσιμίχα που τονίζει την αναγκαιότητα της παράτασης του προγράμματος για ένα έτος, καθώς πολλοί εργαζόμενοι απασχολούνται σε ζωτικής σημασίας πόστα όπως για παράδειγμα το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) όπου υπάρχει κίνδυνος να σταματήσουν 200 συνάνθρωποι μας να λαμβάνουν αίμα.
Μέσω του κειμένου εκφράζεται ο προβληματισμός των συμβασιούχων για το πως θα μπορέσουν να μείνουν στην χώρα μας και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όταν δεν μπορούν να βρουν θέσεις εργασίας για να απασχοληθούν και ουσιαστικά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς την Κυβέρνηση πως το Brain Drain θα διευρυνθεί περισσότερο σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Αναλυτικά το κέιμενο του Αναστάση Κατσιμίχα,
Εκπρόσωπο της συντονιστικής επιτροπής του προγράμματος των 5500 πτυχιούχων
Ενώ βλέπουμε την σύμβαση εργασίας μας να φθάνει στο τέλος της, πολλοί από εμάς κοιτάμε πίσω αναρωτώμενοι: Πώς φτάσαμε ως εδώ; Πως φτάνει ένας καταρτισμένος νέος με τυπικά προσόντα να αγωνίζεται, με τις πιθανότητες εναντίον του, για την παράταση μίας σύμβασης 12 μηνών του ΟΑΕΔ; Σύμβαση ενός ειδικού προγράμματος το οποίο μας προσδιορίζει ως “ωφελούμενους” και μας εντάσσει στην ευπαθή ομάδα των νέων που «δεν συμμετέχουν σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης ούτε απασχολούνται καθ’ οιονδήποτε τρόπο» (NEETs) [Δημόσια Πρόσκληση Νο 11/2018, ΟΑΕΔ];
Υποτίθεται ότι στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η ανάσχεση του Brain Drain (της φυγής του πολύτιμου ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας μας προς τρίτες χώρες για την εύρεση εργασίας). Είναι αποδεδειγμένο ότι η μετανάστευση του ανθρωπίνου αυτού δυναμικού αποτελεί μια χαμένη επένδυση για την οικονομία της χώρας προέλευσης, δηλ. της πατρίδας μας, η οποία επένδυσε στην πολυετή εκπαίδευση και κατάρτισή του.
Επιπλέον, από την προσωπική μου τετραετή εμπειρία στην Τσεχία (Σπουδές Erasmus), στην Β. Ιρλανδία (έρευνα στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς του Queens University of Belfast) και στην Ισπανία (βοηθός καθηγητή σε κολέγιο τεχνικής κατάρτισης), η απομάκρυνση του ατόμου από την οικογένεια, τους φίλους και την πόλη καταγωγής του, για να ενταχθεί σε μία τρίτη χώρα, μπορεί να το αποπροσανατολίσει, επιβαρύνοντάς το κάθε φορά με το σοκ της πολιτισμικής αλλαγής, που μπορεί να το οδηγήσει σε δυσκολίες αυτοπροσδιορισμού και κατανόησης της θέσης του στην κοινωνία ως ενεργός πολίτης. Συνεπώς οφείλουμε να το σκεφτόμαστε δύο φορές όταν, άμεσα ή έμμεσα, προτρέπουμε τους νέους να επιλέξουν το δρόμο της οικονομικής μετανάστευσης.
Συγχρόνως, η εργασιακή εμπειρία, η γνωριμία με έναν νέο πολιτισμό και η εξάσκηση της ντόπιας γλώσσας στη χώρα προορισμού, αποτελούν αναμφίβολα πολύτιμα εφόδια που ένας νέος άνθρωπος μπορεί να αποκομίσει στην ξενιτιά. Σε κάθε περίπτωση όμως, μία κοινωνία που οδηγεί το αρτιότερα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό της στη μετανάστευση, είναι μια κοινωνία που οδηγείται ή βρίσκεται ήδη σε παρακμή και ο κοινωνικός ιστός της σε αποσύνθεση. Έπειτα από την φυγή 600.000 πολύ καλά καταρτισμένων επιστημόνων στο εξωτερικό, οι πολιτικές που θα εξασφαλίσουν την παραμονή και αξιοποίησή μας στο πλαίσιο του εγχώριου παραγωγικού μοντέλου οφείλουν να αποτελούν πρώτη προτεραιότη
Προσωπικά, γυρίζοντας στην Ελλάδα για να εκπληρώσω τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις, τις οποίες διεκπεραίωσα στην ΕΛΔΥΚ της Κύπρου, το εν λόγω ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση μου να παραμείνω στην Ελλάδα και, αν αυτό θα ήταν δυνατόν, στην Αθήνα, την πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα.
Βλέποντας πλέον τη λήξη της σύμβασής μας να πλησιάζει, εμείς οι 3650 εργαζόμενοι που απορροφηθήκαμε σε νευραλγικές θέσεις, σε δημόσιους φορείς διάσπαρτους ανά την ελληνική επικράτεια, αγωνιζόμαστε με αίτημα απλά και μόνο την ενός (1) έτους παράτασή της (!!!), βεβαιώνοντας ταυτόχρονα τους αρμοδίους ότι:
- Αποδεικνύουμε ότι καλύπτουμε καίριες λειτουργικές ανάγκες για τους φορείς στους οποίους εργαζόμαστε. Για παράδειγμα, το 40% των εργαζομένων στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) είναι συμβασιούχοι του προγράμματος και σε περίπτωση απομάκρυνσης των συναδέρφων αυτών υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να σταματήσουν 200 συνάνθρωποί μας να λαμβάνουν, το πολύτιμο για την ζωή τους, αίμα
- Αποδεικνύουμε ότι η αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα δεν μπορεί να μας απορροφήσει. Οι διαθέσιμες θέσεις για πτυχιούχους είναι ελάχιστες [Kariera.gr, Linkedin.com] με την συντριπτική πλειοψηφία των προκηρύξεων για πτυχιούχους να “απαιτούν” τουλάχιστον 3-5 χρόνια προϋπηρεσίας και ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές να αφορούν αποκλειστικά τον κλάδο της φιλοξενίας
- Προειδοποιούμε ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος πολλοί από εμάς να υποχρεωθούν φύγουν από την χώρα αμβλύνοντας έτσι το φαινόμενο του Brain Drain
Εν κατακλείδι, είμαστε 3650 νέοι και καταρτισμένοι επιστήμονες στις παραγωγικές ηλικίες 23-30 ετών, πολλοί από εμάς με οικογένειες, και είναι επιτακτική ανάγκη να μπορέσουμε τόσο να οργανώσουμε τη ζωή μας βραχυπρόθεσμα, όσο και να μας δοθεί η δυνατότητα να βάλουμε προσωπικούς μακροπρόθεσμους στόχους.
Η πολιτεία οφείλει να αποτρέψει την διαρροή των νέων εργαζόμενων προς τρίτες χώρες, με σχέδιο και πολιτική βούληση, καθώς δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει το (διαρκώς μειούμενο) ανθρώπινο δυναμικό που επιμένει και αγωνίζεται να παραμείνει σε αυτή τη χώρα παρά τις αντιξοότητες.