Δύο σημαντικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα καταταθεί από το υπουργείο Εργασίας τις επόμενες ώρες παρουσίασε κατά αποκλειστικότητα στο δελτίο ειδήσεων του Open TV ο δημοσιογράφος Θοδωρής Βγενής.

Η πρώτη διάταξη είναι το άρθρο 47 και αφορά την μόνιμη οικονομική ενίσχυση των συνταξιούχων που έρχεται να αντικαταστήσει την “13η σύνταξη” που είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να καταβάλλεται κάθε χρόνο μία μόνιμη παροχή σε χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι ουσιαστικά θα παίρνουν εφάπαξ ένα ποσό.

Δικαιούχοι της παροχής θα είναι όσοι λαμβάνουν σύνταξη:

–       γήρατος

–       αναπηρίας

–       χηρείας

–       προσωρινή σύνταξη

–       Εξωιδρυματικό επίδομα (άνθρωποι με βαριές αναπηρίες)

Το νομοσχέδιο προβλέπει την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος κατά 0,5% του ΑΕΠ, ενώ φέτος (2020) θα οι απόμαχοι της εργασίας θα μοιραστούν 971 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό θα καταβάλλεται τον Δεκέμβριο, θα είναι ακατάσχετο και δεν θα συμψηφίζεται με χρέη σε ταμεία, τράπεζες και εφορία.

Από την άλλη πλευρά το άρθρο 28 του νομοσχεδίου αναφέρει ότι οι ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι θα αποφασίσουν να εργαστούν και παράλληλα να παίρνουν τη σύνταξή τους, θα έχουν παρακράτηση 30% και όχι 60% που ίσχυε με τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι πιο τυχεροί θα είναι οι αγρότες οι οποίοι θα έχουν πλήρη απαλλαγή, αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι μέχρι σήμερα ήταν υποχρεωμένοι να αναστείλουν την σύνταξη τους εφόσον έμεναν στην εργασία τους.