Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Τι αλλάζει στο ασφαλιστικό

Σημαντικές ειδήσεις έβγαλε η  συνέντευξη του αρμόδιου Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Βρούτση, το προηγούμενο Σάββατο σε τηλεοπτικό σταθμό. Σύμφωνα με τις δηλώσεις  του Υπουργού:

1.Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί μεταξύ 15-20 Ιανουαρίου, αφού προηγηθεί σχετική διαβούλευση λίγων ημερών.

2.Δεν θα εισαχθεί με τη διαδικασία του επείγοντος, αλλά θα συζητηθεί κανονικά στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές με τη συνήθη διαδικασία.

3.Ορισμένες διατάξεις του όπως π.χ. κατάργηση της διπλής εισφοράς στην παράλληλη ασφάλιση(μπλοκάκια), θα έχουν αναδρομική εφαρμογή από 1.1.2020.

4.Είναι έτοιμες οι αναλογιστικές μελέτες που πιστοποιούν την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού ως το 2070, αλλά και η  μελέτη επάρκειας συντάξεων σύμφωνα με τις επιταγές του ΣτΕ.

5.Το νομοσχέδιο θα προβλέπει αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις(από 5- 195 ευρώ για 456.000 συνταξιούχους και αυξήσεις στις κύριες συντάξεις στα ποσοστά αναπλήρωσης για 60.000 συνταξιούχους) αναδρομικά από 1.10.2019 και όχι από τις 4.10.2019 που δημοσιεύτηκε η απόφαση του ΣτΕ.

6.Η επικουρική σύνταξη παραμένει δημόσια και συγχωνεύεται στον e-ΕΦΚΑ με λογιστική και οικονομική αυτοτέλεια.

7.Εισάγεται σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης ατομικών μεριδίων και σε όσους επιθυμούν να ενταχθούν στην επικουρική ασφάλιση ,δίχως να είναι υποχρεωτικό, σε τρεις κλίμακες εισφορών (41,51 και 61 ευρώ μηνιαία εισφορά).

8.Εξετάζεται πλαφόν στις εισφορές υγείας και στους μισθωτούς πάνω από ένα ορισμένο ύψος μισθού, όπως θα συμβεί στους ελεύθερους επαγγελματίες και  αυτοαπασχολούμενους (σταθερή εισφορά  υγείας 60 ευρώ πάνω από την υποχρεωτική κλίμακα).

9.Την ψήφιση του νόμου θα ακολουθήσει νέος επανυπολογισμός συντάξεων με μειώσεις στην προσωπική διαφορά με βάση τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης και ελαφρές αυξήσεις.

10.Δεν θα υπάρξουν  νέες μειώσεις στις συντάξεις.

11.Καταργείται η 13η σύνταξη του ν.4611/2019.

12.Προς το παρόν δεν τίθεται θέμα μηχανισμού ενίσχυσης χαμηλοσυνταξιούχων (νέος τύπος  ΕΚΑΣ).

13.Δημιουργείται μόνιμο κονδύλι 0,5% του ΑΕΠ για ενίσχυση των συντάξεων ως το 2070.

14.Ενεργοποιείται η ψηφιακή έκδοση σύνταξης για τις νέες συντάξεις από το Καλοκαίρι του 2020.

Διονύσης Τεμπονέρας

Δικηγόρος- Εργατολόγος

Διαβάστε ακόμη:

Ακρίτα σε Δούκα: Μήπως να πιάσετε το φαράσι να ξεβρωμίσετε την Αθήνα;

Ιδιαιτέρως σκληρή κριτική ασκεί στον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα...

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Ενημερωτικό Δελτίο

Ανατροπή στα πλασματικά έτη και συντάξεις – Τι αλλάζει για ποιους και πότε

Χιλιάδες εργαζόμενοι που πλησιάζουν τη σύνταξη αντιμετωπίζουν δυσάρεστα νέα σχετικά με τα πλασματικά έτη. Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, προγραμματίζεται...

«Βόμβα» χρεών 47,9 δισ. ευρώ στον ΕΦΚΑ – Επιβάρυνση 2 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο

«Ωρολογιακή βόμβα» δισεκατομμυρίων ευρώ κρύβεται κάτω από τα θεμέλια του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Το υπερταμείο καλείται να διαχειριστεί μια μεγάλη δεξαμενή χρεών, τα οποία...

Ποιοι συνταξιούχοι πάνε…ταμείο – Έρχονται διπλάσια αναδρομικά μέσα στο καλοκαίρι

Πάνω από 50,000 συντάξεις αναμένουν επανυπολογισμό από τον ΕΦΚΑ, είτε επειδή δεν έχουν υποβληθεί ακόμα σε επανυπολογισμό είτε επειδή οι προηγούμενοι επανυπολογισμοί έχουν παρουσιάσει...

Νέα δεδομένα για τις συντάξεις χηρείας – Παράταση στις μειώσεις

Η περικοπή των συντάξεων χηρείας στον ιδιωτικό τομέα εξακολουθεί να απασχολεί την κυβέρνηση, η οποία έχει καθυστερήσει να εφαρμόσει το μέτρο αυτό, προκαλώντας αβεβαιότητα...