Σχετικά με την κριτική που ακούγεται από μεριά της αρθρογραφίας για το Rebrain Greece.
Η Ελλάδα δεν είναι Καταρ. Αν ήταν Καταρ θα είχε κρατήσει τους 400.000 νέους που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης.
Μέχρι να γίνει κανονική χώρα που θα ελκύει ξένες και εγχώριες επενδυτικές πρωτοβουλίες, που θα έχει ένα ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον για πρόσωπα και επιχειρήσεις, που θα πριμοδοτεί τις ανάπτυξη ειδικών δεξιοτήτων και εξειδικεύσεων για τους Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενους, που θα συγκρατεί το εργατικό και επιστημονικό δυναμικό της εντός της επικράτειας, θα της πάρει πολύ καιρό.
Άλλωστε ποιος δεν θα ηθελε να τα έχει όλα αυτά και να απολαμβάνει το ελληνικό καλοκαίρι, τον ήλιο και τις παραλίες της χώρας μας… Όπως θα της πάρει αρκετό καιρό να διαμορφώσει ένα Κράτος χωρίς γραφειοκρατεία, χωρίς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Με σύγχρονη Παιδεία που θα ανταποκρίνεται στις επαγγελματικές απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Με ισχυρούς θεσμούς Αξιοκρατιας, Δημοκρατίας, Εμπιστοσυνης για όλους.
Μέχρι τότε, όμως δεν θα πρέπει να γίνει κάτι; Θα μείνουμε σε διαπιστώσεις; Θα μείνουμε αδρανείς βλέποντας τις ευκαιρίες να χανονται; Ή θα παραμείνουμε στοχοπροσηλωμένοι πως θα βάζουμε στο Δημόσιο από την πίσω πόρτα συμβασιούχους και λοιπά τσιράκια πολιτικών προσώπων; Σε όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη (Ιταλία, Γερμανία κ.α) που δεν έχουν μεγάλο πρόβλημα brain drain υπάρχουν αντίστοιχα προγράμματα.
Και εμείς που έχουμε το μεγάλο θέμα, ρίχνουμε το ανάθεμα σε μια συμβολική πρωτοβουλία για ένα πιλοτικό – το τονίζω- προγραμμα… Μοιραίοι και άβουλοι περιμένουμε ένα θαύμα… Ο Σωτήρης Πίκουλας είναι υπεύθυνος Τύπου στο υπουργείο Εργασίας.