Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Γερνάει η Ελλάδα – 35% μείωση του εργατικού προσωπικού έως το 2060

Δηλαδή σχεδόν οι τέσσσερις στους δέκα που δουλεύουν σήμερα και πληρώνουν φόρους στο κράτος θα είναι συνταξιούχοι!

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ τα τελευταία 40 χρόνια ο αριθμός των ανθρώπων άνω των 65 ετών ανά 100 άτομα σε ηλικία εργασίας έχει αυξηθεί από τα 20 στα 31. Έως το 2060 πιθανότατα θα έχει σχεδόν διπλασιαστεί στα 58. «Ο πληθυσμός γηράσκει εξαιρετικά γρήγορα στην Ελλάδα, την Κορέα, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία, την Σλοβενία και την Ισπανία, ενώ η Ιαπωνία και η Ιταλία θα παραμείνουν μεταξύ των χωρών με τον γηραιότερο πληθυσμό» αναφέρει στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ.

Την κατάσταση επιδεινώνουν, όπως επισημαίνει, η κληρονομιά της χρηματοπιστωτικής κρίσης, δηλαδή τα υψηλά χρέη, που αφήνουν πολύ στενά περιθώρια ελιγμών στις κυβερνήσεις, όπως επίσης το περιβάλλον ασθενικής ανάπτυξης και υπερβολικά χαμηλών επιτοκίων, που έρχεται να προσθέσει ακόμη μία μεγάλη πρόκληση για τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων.

Με βάση τις τάσεις που καταγράφονται έως το 2060 ο προβλεπόμενος πληθυσμός σε ηλικία εργασίας (20-64 ετών) θα μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 10% στις χώρες του ΟΟΣΑ. Στην Ελλάδα θα συρρικνωθεί κατά 35%, ενώ ανάλογη θα είναι η μοίρα της Ιαπωνίας, της Κορέας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας. Αντιθέτως στην Αυστραλία, στο Ισραήλ και το Μεξικό θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 20%.

Όσο για την ηλικία συνταξιοδότησης (για πλήρη σύνταξη) προβλέπεται ότι στην Ελλάδα θα είναι στα 62 έτη. Παρόμοια θα είναι η εικόνα στο Λουξεμβούργο, τη Σλοβενία και την Τουρκία. Από την άλλη σε χώρες όπως η Δανία θα φτάσει τα 74 έτη. Κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ προβλέπεται να αυξηθεί από τα 64,2 έτη το 2018 σε 66,1 έτη το 2060.

Διαβάστε ακόμη:

Ακρίτα σε Δούκα: Μήπως να πιάσετε το φαράσι να ξεβρωμίσετε την Αθήνα;

Ιδιαιτέρως σκληρή κριτική ασκεί στον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα...

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Ενημερωτικό Δελτίο

Επτά χρόνια φυλάκισης για τον 75χρονο που ασέλγησε εναντίον της ανήλικης ανιψιάς του

Ποινή κάθειρξης 7 ετών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο σ’ έναν 75χρονο για τη σεξουαλική κακοποίηση 11χρονης συγγενούς του, με την οποία διέμεναν στην ίδια οικοδομή, στη Θεσσαλονίκη.

Επικίνδυνη φωτιά στα Γλυκά Νερά: Καίει κοντά στον οικισμό

Η Πυροσβεστική έχει ειδοποιηθεί για φωτιά που ξέσπασε στα Γλυκά Νερά, με κινητοποίηση ισχυρών επίγειων και εναέριων δυνάμεων. Συνολικά, εκτελούν επιχείρηση 100 πυροσβέστες με...

Εξιχνιάζοντας τη δολοφονία στο Ψυχικό: Αποκαλύπτονται οι φάκελοι του τοπογράφου

Η δολοφονία του 54χρονου τοπογράφου στο Ψυχικό αποτελεί σοβαρό έγκλημα που έχει αναστατώσει τις αρχές. Ο δράστης, ένας επαγγελματίας δολοφόνος, ενέργησε μόνος του, χρησιμοποιώντας...

Λογαριασμοί ρεύματος: «Φωτιά» οι τιμές τον Ιούλιο – Οι χρεώσεις ανά πάροχο 

Οι περισσότεροι πάροχοι ανακοίνωσαν τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος για τον Ιούλιο, με μειώσεις που κυμαίνονται μεταξύ 2,63% και 3,94%. Ωστόσο, σε σύγκριση με τον...