Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Ξεκινά το θρίλερ της διαπραγμάτευσης

Σε θρίλερ για γερά νεύρα αναμένεται να εξελιχθεί η διαπραγμάτευση του υπουργείου Εργασίας με τους Θεσμούς, καθώς τα περισσότερα μέτωπα παραμένουν ανοικτά. Το ελληνικό επιτελείο ευελπιστεί ότι σύντομα θα αποσαφηνιστεί ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και οι δανειστές θα επιστρέψουν στην Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πολυπόθητη δεύτερη αξιολόγηση. Την ίδια στιγμή, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας υπογραμμίζουν στο Dimosio.gr ότι οι αντιστάσεις των δανειστών στα κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά θα καμφθούν και η διαπραγμάτευση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις.

Μάλιστα, κατά την περιοδεία της στη Πάτρα και το Μεσολόγγι η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε για ακόμη μια φορά  ότι «οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι ένα σημαντικό ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση και προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να τις επαναφέρουμε». Τα τέσσερα «αγκάθια» μεταξύ υπουργείου Εργασίας και θεσμών παραμένουν η απελευθέρωση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων.

Πάντως, οι μέχρι σήμερα θετικές προθέσεις της ελληνικής πλευράς για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης δεν φαίνεται να αρκούν, καθώς οι δανειστές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να βάλουν εύκολα νερό στο κρασί τους. Και αυτό, γιατί  τα βασικότερα βέτο που έχουν θέσει είναι οι ομαδικές απολύσεις και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δύο θέματα που αποτελούν ταυτόχρονα και τις «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής πλευράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές  επιμένουν σθεναρά στην άποψή τους για την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, αλλά και για την κατάργηση του θεσμού της έγκρισής τους από το υπουργείο Εργασίας. Από την πλευρά της η ελληνική πλευρά προσπαθώντας να βρει ένα πεδίο σύγκλισης με τους Θεσμούς ζητά τη διασφάλιση του «προεγκριτικού ελέγχου» στις περιπτώσεις των ομαδικών απολύσεων από ένα κεντρικό όργανο ή μια ανεξάρτητη αρχή, που θα εγκρίνουν ή θα απορρίπτουν τις ομαδικές απολύσεις.

Παράλληλα, οι δανειστές ζητούν ανατροπές και στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/82, απαιτώντας άρση της προστασίας των συνδικαλιστικών στελεχών. Σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, οι εκπρόσωποι των Θεσμών θεωρούν ότι ο συγκεκριμένος νόμος λειτουργεί προστατευτικά υπέρ των εκπροσώπων των εργαζομένων.

Αναφορικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις μέρος των δανειστών-και κυρίως το ΔΝΤ- φαίνεται να επιμένουν στη διατήρηση του υπάρχοντος πλαισίου σε ότι αφορά την αγορά εργασίας. Σύμφωνα με υπηρεσιακό παράγοντας της Σταδίου, οι δανειστές απαιτούν να μην υπάρξει καμία αλλαγή σε μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη ψηφιστεί.

Σχετικά με το ζήτημα της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, φαίνεται ότι υπάρχει διχογνωμία ανάμεσα στους Θεσμούς. Οι ίδιοι θεωρούν ότι η εφαρμογή θα πρέπει να γίνει υπό όρους και αυστηρές προϋποθέσεις μετά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

 

 

 

Διαβάστε ακόμη:

Ακρίτα σε Δούκα: Μήπως να πιάσετε το φαράσι να ξεβρωμίσετε την Αθήνα;

Ιδιαιτέρως σκληρή κριτική ασκεί στον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα...

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Ενημερωτικό Δελτίο

Λευτέρης Αυγενάκης: Βίντεο τον δείχνει να χτυπά εργαζόμενο στο «Ελ.Βενιζέλος»

Ένα περιστατικό στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο από κάμερα ασφαλείας. Στο βίντεο, φαίνεται ο πρώην υπουργός Λευτέρης...

Έκτακτη κακοκαιρία με ισχυρές καταιγίδες και κεραυνούς – Συστάσεις προς τους πολίτες

Μετά από έναν παρατεταμένο καύσωνα, η Ελλάδα πρόκειται να αντιμετωπίσει κακοκαιρία από σήμερα, Τετάρτη (03/07), με τον καιρό να επιδεινώνεται σημαντικά. Οι ισχυρές βροχές,...

Επίδομα παιδιού Α21: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις στον ΟΠΕΚΑ

Σύμφωνα με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 για το Επίδομα Παιδιού θα σταματήσει προσωρινά να λειτουργεί την Παρασκευή 5...

Ψύχρα στο Μαξίμου μετά τις ομιλίες Σαμαρά και Καραμανλή κατά Μητσοτάκη

Ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, χθες πραγματοποίησε την πιο έντονη κριτική κατά της Κυβέρνησης μετά τις εκλογές. Παράλληλα, ο Κώστας Καραμανλής εξέφρασε ισχυρές προειδοποιήσεις...