Για τις επερχόμενες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και τα αναδρομικά, αλλά και τις σχέσεις ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημερινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τον ΕΝΦΙΑ: «Θα έχουμε μείωση του ΕΝΦΙΑ και του χρόνου αλλά και στοχευμένες αυξήσεις. Θα υπάρχει υπερπλεόνασμα. Θα πάει στοχευμένα στους πιο αδύναμους. Θέλουμε να εξετάσουμε όλες τις πολιτικές μας και δεν είναι σκοπός μου να κάνω ψηφοθηρική πολιτική. Θέλω αυτά που θα δώσω να πιάσουν τόπο. Πάντα έχοντας εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών για το 2020.

Η κυβέρνηση αυτή έχει σχέδιο. Ανακουφίζει τους πιο αδύναμους. Κινητοποιεί παραγωγικές δυνάμεις και αντιμετωπίζει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στρέβλωση της ελληνικής κοινωνίας.

Καταργούνται μέσα στην τετραετία εισφορά αλληλεγγύης και φόρος επιτηδεύματος».

Για το ασφαλιστικό: «Η απόφαση του ΣτΕ μας δικαίωσε. Εμείς θα προσαρμοστούμε σε αυτές τις αποφάσεις. Δεν είναι μία αναγκαστική προσαρμογή. Από τη στιγμή που υπήρξε σύνδεση του εισοδήματος με τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών αυτό το σύστημα κατέρρευσε. Πάμε σε ένα νέο σύστημα που στο σύνολο της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης όλοι θα είναι κερδισμένοι και σημαντικά.  Το συνολικό όφελος θα είναι σημαντικό. Πρέπει να αποκαταστήσουμε σημαντικά την ασφαλιστική συνείδηση. Ένα απλό σύστημα θα αυξήσει σημαντικά τα έσοδα για τον ΕΦΚΑ. Δεν έχω αμφιβολία ότι από τη στιγμή που θα γίνει αυτή η αποσύνδεση θα δούμε αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων».

Για τις επιχειρήσεις και τις σχέσεις τους με τους εργαζόμενους: «Θέλουμε δαπάνες επιχειρήσεων που στηρίζουν τον κόσμο της εργασίας να εκπίπτουν. Άρα δίνουμε κίνητρα. Θα υπάρξει και δεύτερη παρέμβαση στα φορολογικά με ακόμη περισσότερα κίνητρα σε αυτή την κατεύθυνση. Ανάμεσα τους και κίνητρα προκειμένου οι επιχειρήσεις να δώσουν μετοχές στους εργαζομένους».