Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Αλπαρσλάν Μπαϊράκταρ, δήλωσε ότι ο κρατικός φορέας πετρελαίου και φυσικού αερίου BOTAS έχει ήδη ξεκινήσει τις τεχνικές μελέτες για την κατασκευή ενός προγραμματιζόμενου υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου προς τα κατεχόμενα της Κύπρου.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δουλεύουμε σε έναν αγωγό φυσικού αερίου προς την ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’», επιβεβαιώνοντας ότι τα σχετικά σχέδια βρίσκονται ήδη σε φάση διαμόρφωσης.
Η Άγκυρα φαίνεται να βασίζεται και στην εμπειρία προηγούμενων αντίστοιχων έργων, καθώς ήδη από το 2015 είχε ολοκληρώσει έναν υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς νερού προς το βόρειο τμήμα της Κύπρου, μήκους περίπου 80 χιλιομέτρων. Ο συγκεκριμένος αγωγός μεταφέρει γλυκό νερό από τη νότια Τουρκία και συχνά παρουσιάζεται ως πρότυπο για την ανάπτυξη παρόμοιων διαθαλάσσιων υποδομών στην περιοχή.
«Η BOTAS διενεργεί τεχνικές μελέτες», είπε ο Μπαϊράκταρ, προσθέτοντας ότι το έργο θα επιτρέψει δίκατη ροή, έτσι ώστε πιθανές ανακαλύψεις φυσικού αερίου γύρω από τη νήσο να μπορούν να μεταφέρονται προς την Τουρκία.
Ο Μπαϊράκταρ σημείωσε επίσης ότι οι εννέα επιχειρήσεις βαθυθάλασσιας διάνοιξης που έκανε η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο έδειξαν να μην έχουν αποτέλεσμα, αλλά πρόσθεσε ότι η Άγκυρα δεν έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειες εξερεύνησης στην περιοχή.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις