Συνάντηση στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είχε σήμερα το πρωί ο υπουργός και πρόεδρος του Eurogroup, Κυριάκος Πιερρακάκης, με τον πρώην πρόεδρο του Eurogroup και δήμαρχο του Αϊντχόβεν, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του υπουργού και επικεντρώθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, με τις δύο πλευρές να επισημαίνουν τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, αλλά και τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας. Όπως αναφέρθηκε, η εξέλιξη αυτή συνδέεται και με τον αυξημένο ρόλο της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς οικονομικούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της σε κορυφαίες θέσεις όπως η προεδρία του Eurogroup.
Μετά τη συνάντηση έγιναν δηλώσεις, στις οποίες ο Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε ότι είχε την ευκαιρία να υποδεχθεί τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα και στο υπουργείο, αναφερόμενος τόσο στον ρόλο του ως πρώην προέδρου του Eurogroup και πρώην υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας, όσο και στη σημερινή του ιδιότητα ως δημάρχου του Αϊντχόβεν, μιας πόλης που ξεχωρίζει για την τεχνολογική της ανάπτυξη και την καινοτομία.
Περιττό να πω ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν είναι ξένος στην Ελλάδα, όμως είχα την ευκαιρία να τον υποδεχθώ σήμερα σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον από αυτό που επικρατούσε πριν από δέκα χρόνια. Η χώρα που κάποτε ήταν συνώνυμο της λέξης «κρίση» έχει πλέον εισέλθει σε μια νέα εποχή βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, με πρωτογενή πλεονάσματα, συνολικά δημοσιονομικά πλεονάσματα, αποκλιμακούμενο χρέος και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης – υψηλότερους από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θα έλεγα ότι αυτό αποτελεί απόδειξη της βούλησης μιας ολόκληρης γενιάς Ευρωπαίων -και οπωσδήποτε μιας γενιάς Ελλήνων- να αφήσουν πίσω το παρελθόν και να περάσουν σε αυτή τη νέα εποχή ανάπτυξης και καινοτομίας. Και, βεβαίως, αποτελεί και απόδειξη της βούλησης μιας γενιάς Ελλήνων να μην περάσει τον λογαριασμό στην επόμενη γενιά.
Και πάλι, καλώς ήρθατε σήμερα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Ήταν ιδιαίτερη χαρά μου να συζητήσω μαζί σας και τις προτεραιότητες του Eurogroup μεταξύ άλλων.
Γερούν Ντάισελμπλουμ: Σας ευχαριστώ πολύ. Χαίρομαι που συναντώ ξανά τον υπουργό και που επιστρέφω στην Ελλάδα. Και φυσικά, με κάνει ιδιαίτερα περήφανο το γεγονός ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προεδρεύει πλέον του Eurogroup, γιατί αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα της διαδρομής που έχουμε διανύσει και της προόδου που έχει επιτευχθεί – τόσο στη ζώνη του ευρώ συνολικά όσο και ειδικά στην Ελλάδα, όπου οι προοπτικές είναι πολύ θετικές.
Η οικονομία αναπτύσσεται δυναμικά, με ρυθμούς υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και η σημερινή κυβέρνηση αξίζει συγχαρητήρια για αυτό.
Είμαι πολύ χαρούμενος που ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης ηγείται πλέον του Eurogroup, διότι η ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται να γίνει πολύ πιο ισχυρή. Χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις και έναν πιο ηγετικό ρόλο στις τεχνολογίες αιχμής, και για όλα αυτά, η χρηματοδότηση είναι καθοριστικής σημασίας.
Το Eurogroup παραμένει μια πολύ σημαντική ομάδα στην Ευρώπη και χαίρομαι ιδιαίτερα που ο υπουργός ηγείται αυτής της προσπάθειας.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις