Σε μία από τις εμβληματικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας, στη λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου, ξεκίνησε η φύτευση 90 νέων δέντρων από τον δήμο Αθηναίων. Πρόκειται για γιακαράντες που ανθίζουν την άνοιξη με τα χαρακτηριστικά μωβ λουλούδια και αντικαθιστούν τις μουριές που είχαν καταστραφεί από το κινέζικο σκαθάρι.

Από τις αρχές του 202, έχουν φυτευτεί 1.417 δέντρα σε διάφορα σημεία της Αθήνας, ενώ ο συνολικός αριθμός των φυτεύσεων από το 2024 πλησιάζει πλέον τα 11.500.

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Γεώργιος Αποστολόπουλος, δήλωσε:

«Στη Βασιλέως Κωνσταντίνου, στο κέντρο της Αθήνας, φυτεύουμε 90 νέα δέντρα. Πανέμορφες γιακαράντες με μωβ λουλούδια την περίοδο της ανθοφορίας τους, αντικαθιστούν τις ξερές μουριές που κατέστρεψε το κινέζικο σκαθάρι τα προηγούμενα χρόνια. Κάνουμε την Αθήνα ομορφότερη, πιο πράσινη και χαιρόμαστε πολύ για αυτό».

Γιακαράντες υπάρχουν στο Ζάππειο, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Κωνσταντίνου, δίπλα στην πλατεία Αγίας Ειρήνης στην Αιόλου, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, πίσω από την Καπνικαρέα, στη Μητρόπολη, αλλά και στην οδό Αθηνάς.

Η τζακαράντα ή γιακαράντα (Jacaranda mimosifolia) είναι ένα εντυπωσιακό καλλωπιστικό δέντρο γρήγορης ανάπτυξης με μεγάλα μπλε-μωβ λουλούδια, που ανήκει στην οικογένεια της μπιγκόνιας. Η επίσημη ονομασία του είναι ιακαράνδη η μιμηλήφυλλος. Πρόκειται για ένα τροπικό φυλλοβόλο δέντρο που μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος τα 20 μέτρα με χαρακτηριστικό πρασινωπό φύλλωμα που θυμίζει φτέρη. Ανθίζει δύο φορές τον χρόνο, τον Μάιο – Ιούνιο, ενώ μπορεί να δώσει και μία δεύτερη μικρότερη ανθοφορία, μέσα στο φθινόπωρο. Τα λουλούδια της μπορεί να έχουν κάθε πιθανή απόχρωση του μπλε και κατακλύζουν το δέντρο.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις