Η συνάντηση των αγροτών που δεν είχαν δώσει το «παρών» στο Μαξίμου την περασμένη Τρίτη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προγραμματίζεται για την ερχόμενη Δευτέρα, στη 1 το μεσημέρι, υπό συγκεκριμένους όρους.
Η πραγματοποίησή της εξαρτάται από αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει η κυβέρνηση, με βασικά ζητούμενα τη διατήρηση ανοιχτών των οδικών αξόνων και τη συμμετοχή περιορισμένου αριθμού εκπροσώπων, ώστε να διασφαλιστεί μια ουσιαστική και αποτελεσματική συζήτηση.
Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη του διαλόγου είναι η πλήρης ομαλοποίηση της κυκλοφορίας, κάτι που –όπως σημείωσε– έχει ήδη επιτευχθεί μετά το άνοιγμα των αγροτικών μπλόκων. Παράλληλα, ξεκαθαρίστηκε ότι στη συνάντηση θα συμμετάσχουν μόνο εκπρόσωποι που δεν εμπλέκονται σε παραβατικές ενέργειες ή δεν ελέγχονται για παρατυπίες.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η έναρξη ενός γόνιμου διαλόγου για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, όπως το υψηλό κόστος παραγωγής και οι απώλειες σε επιδοτήσεις. Από την πλευρά τους, αρκετοί αγρότες δηλώνουν επιφυλακτικοί, εκφράζοντας αμφιβολίες για το κατά πόσο η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει ουσιαστικές λύσεις.
Με ανοιχτά μπλόκα η συνάντηση αγροτών – Μητσοτάκη
Στη Νίκαια, οι αγρότες της Θεσσαλίας προετοιμάζονται να συμμετάσχουν στη συνάντηση, αφού συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτούς τους δρόμους. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας, Ιορδάνης Ιωαννίδης, δήλωσε χθες ότι θα ανοίξουν όλα τα μπλόκα μέχρι το βράδυ, προκειμένου να διευκολυνθούν η επικοινωνία και ο διάλογος με την κυβέρνηση.
Η επιτροπή που θα εκπροσωπήσει τους αγρότες αποτελείται από αντιπροσώπους από τις κυριότερες περιοχές της Θεσσαλίας, με τους αγρότες να τονίζουν ότι δεν περιμένουν άμεσα λύσεις αλλά να επιθυμούν να αναδειχθούν τα προβλήματα του τομέα τους.
Η συμμετοχή του αγροτοσυνδικαλιστή Κώστα Ανεστίδη παραμένει αβέβαιη, καθώς είναι υπό έλεγχο για παρατυπίες στις αγροτικές επιδοτήσεις, κάτι που έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις μεταξύ των αγροτικών παρατάξεων.
Ο Κώστας Ανεστίδης εμφανίστηκε αμετανόητος μετά τα χθεσινά, χυδαία σχόλια που έκανε κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μιλώντας στο ONE. Παρά τις αντιδράσεις για τη φρασεολογία του, ο αγροτοσυνδικαλιστής υποστήριξε ότι οι πράξεις του ήταν αποτέλεσμα της προσωπικής του έντασης λόγω της δέσμευσης των λογαριασμών του και της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται.
Ο αγροτοσυνδικαλιστής, που ελέγχεται για παρατυπίες στις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, δήλωσε ότι δεν έχει λάβει ακόμη τη δικογραφία για την υπόθεση, ενώ ανέφερε πως έχει υποστεί σοβαρές οικονομικές συνέπειες, ακόμα και την κατάσχεση της σύνταξης της συζύγου του.
Αναφορικά με τις φραστικές επιθέσεις του κατά του πρωθυπουργού, τόνισε ότι δεν μετάνιωσε, εξηγώντας πως δεν μπορούσε να παραμείνει άπραγος μπροστά στην επιβολή μέτρων εναντίον του.
Τέλος, ο Ανεστίδης ανακοίνωσε ότι θα παραστεί στη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη για τα αγροτικά ζητήματα, ενώ προανήγγειλε πως σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτός, θα λάβει άλλες ενέργειες.
Η κυβέρνηση και οι αγρότες έχουν μπροστά τους έναν δύσκολο διάλογο, με τις εξελίξεις να αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον. Αν η συνάντηση αποβεί καρποφόρα, θα μπορούσε να σημάνει την αρχή μιας σειράς θετικών αλλαγών για τον πρωτογενή τομέα, που αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις