Αναλυτική εικόνα για τον προγραμματισμό των επόμενων μηνών, τόσο σε επίπεδο νέων προκηρύξεων όσο και ως προς τον χρόνο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Θάνος Παπαϊωάννου, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Ανεξάρτητης Αρχής.
Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε σε βασικά ζητήματα που αφορούν την επιτάχυνση των διαδικασιών, παρουσίασε στοιχεία για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ από το 2021 μέχρι σήμερα, ενώ έδωσε σημαντικές διευκρινίσεις για τον 2ο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του καλοκαιριού 2025.
Όπως επιβεβαιώθηκε επισήμως στη συνέντευξη, το 2026 προβλέπεται να προκηρυχθούν συνολικά 16.139 μόνιμες θέσεις στο Δημόσιο, οι οποίες θα καλυφθούν μέσω διαδοχικών κύκλων προκηρύξεων.
Οι πρώτες προκηρύξεις του 2ου γραπτού ΑΣΕΠ
Ένα βήμα πριν από τους πρώτους διορισμούς βρίσκονται οι υποψήφιοι του δεύτερου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ (1Γ/2025).
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, η πρώτη προκήρυξη του 2ου γραπτού θα είναι ανάμεσα στις τρεις πρώτες που θα εκδοθούν το επόμενο διάστημα. Θα αφορά περίπου 2.700 θέσεις μόνιμου προσωπικού και προσωπικού ΙΔΑΧ και θα απευθύνεται σε υποψηφίους Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), καλύπτοντας ευρύ φάσμα ειδικοτήτων σε φορείς του Δημοσίου.
Παράλληλα, έχει ήδη δρομολογηθεί και δεύτερη προκήρυξη του 2ου γραπτού, η οποία θα αφορά υποψηφίους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) και θα περιλαμβάνει περίπου 3.500 θέσεις και η τρίτη για 90 θέσεις Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΕΠ).
3.800 μόνιμες θέσεις σε Νοσοκομεία
Παράλληλα με τον ευρύτερο προγραμματισμό των προκηρύξεων για το 2026, στο προσκήνιο έρχεται και ένα εκτεταμένο κύμα προσλήψεων στα δημόσια νοσοκομεία, που αφορά περίπου 3.800 μόνιμες θέσεις.
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ προβλέπει τρεις μεγάλες δέσμες προσλήψεων, οι οποίες θα καλυφθούν μέσω ισάριθμων προκηρύξεων και θα ενισχύσουν κρίσιμους τομείς του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Η πρώτη προκήρυξη αφορά 510 μόνιμες θέσεις για υποψηφίους κατηγορίας ΠΕ και ΥΕ, καλύπτοντας διάφορες ειδικότητες σε νοσοκομεία όλης της χώρας. Ακολουθεί δεύτερη προκήρυξη με 1.696 θέσεις για κατηγορίες ΤΕ και ΔΕ, επίσης σε ποικίλους κλάδους του ΕΣΥ.
Η τρίτη δέσμη αφορά 1.600 μόνιμες θέσεις Νοσηλευτών, στις οποίες θα μπορούν να συμμετάσχουν υποψήφιοι ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, ενισχύοντας καθοριστικά το νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων δομών υγείας.
Προκήρυξη για την ΥΠΑ
Στον ίδιο κύκλο προτεραιοτήτων εντάσσεται και η προκήρυξη για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), η οποία περιλαμβάνει 43 μόνιμες θέσεις.
Η συγκεκριμένη προκήρυξη προηγείται χρονικά αρκετών άλλων και αποτελεί μέρος του άμεσου σχεδιασμού της Αρχής, καθώς αφορά κρίσιμες υπηρεσίες που σχετίζονται με την ασφάλεια και τη λειτουργία των αερομεταφορών.
Προκηρύξεις «Κ» για ΔΕ, ΥΕ, ΑμεΑ
Στη συνέχεια, επιβεβαιώθηκε επισήμως η έκδοση τριών μεγάλων προκηρύξεων τύπου «Κ», δηλαδή προκηρύξεων που βασίζονται σε ακαδημαϊκά και κοινωνικά κριτήρια.
Οι προκηρύξεις αυτές θα αφορούν συνολικά 6.000 μόνιμες προσλήψεις και θα απευθύνονται σε αποφοίτους λυκείου (ΔΕ), γυμνασίου (ΥΕ) και Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) όλων των βαθμίδων.
Ειδικότερα, ο σχεδιασμός του ΑΣΕΠ περιλαμβάνει:
- 2.500 θέσεις ΔΕ (απόφοιτοι λυκείου)
- 1.700 θέσεις ΥΕ (απόφοιτοι γυμνασίου)
- 1.800 θέσεις ΑμεΑ (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ)
Σημαντική λεπτομέρεια αποτελεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, μέρος των θέσεων ΔΕ θα καλυφθεί από επιλαχόντες της προκήρυξης 8Κ/2024, προσφέροντας δεύτερη ευκαιρία σε υποψηφίους που βρίσκονται ήδη σε αναμονή.
Πότε θα εκδοθούν
Όπως ξεκαθαρίστηκε, οι προκηρύξεις για ΔΕ, ΥΕ και ΑμεΑ δεν αποτελούν την απολύτως άμεση προτεραιότητα της Αρχής, καθώς ποηγείται: η πρώτη προκήρυξη του 2ου γραπτού διαγωνισμού (2.700 θέσεις ΤΕ), η προκήρυξη για την ΥΠΑ, καθώς και δύο μεγάλες προκηρύξεις για τα νοσοκομεία της χώρας, που αφορούν 510 και 1.696 θέσεις αντίστοιχα.
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι προκηρύξεις «Κ» αναμένεται να αποσταλούν στο Εθνικό Τυπογραφείο μετά το Πάσχα.
Προκήρυξη για Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και σε μια νέα, αυτοτελή προκήρυξη που αφορά πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΑΣΕΠ, η προκήρυξη αυτή θα περιλαμβάνει περίπου 600 μόνιμες θέσεις, ενισχύοντας το υγειονομικό προσωπικό σε πανεπιστημιακές δομές.
Αν και ο 3ος πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός δεν βρίσκεται ακόμη σε άμεσο σχεδιασμό, ο κ. Παπαϊωάννου ξεκαθάρισε ότι θα πραγματοποιηθεί το 2027, ακολουθώντας το μοντέλο του 2ου, δηλαδή ηλεκτρονικά.
Παράλληλα, αποκάλυψε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας εξεταστικών κέντρων εντός του ίδιου του ΑΣΕΠ, στο πλαίσιο της περαιτέρω αναβάθμισης της διαδικασίας.
Αναλυτικός πίνακας
Στον παρακάτω πίνακα αποτυπώνονται όλες οι αναμενόμενες προκηρύξεις του 2026:
| Προκήρυξη | Κατηγορία | Θέσεις |
| 2ος Γραπτός ΑΣΕΠ | ΤΕ | 2.700 |
| 2ος Γραπτός ΑΣΕΠ | ΕΕΠ | 90 |
| 2ος Γραπτός ΑΣΕΠ | ΠΕ | ~3.500 |
| Προκήρυξη «Κ» ΔΕ | ΔΕ | 2.500 |
| Προκήρυξη «Κ» ΥΕ | ΥΕ | 1.700 |
| Προκήρυξη «Κ» ΑμεΑ | ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ | 1.800 |
| Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία | Διάφορες | ~600 |
| Νοσοκομεία | ΠΕ, ΥΕ | 510 |
| Νοσοκομεία | ΤΕ, ΔΕ | 1.696 |
| Νοσοκομεία | ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ Νοσηλευτικής | 1.600 |
| ΥΠΑ | ΠΕ | 43 |
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις