Για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα οι αγρότες παραμένουν αμετακίνητοι στα μπλόκα τους, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις, ενώ στο μέτωπο συμμετέχουν πλέον και οι αγρότες της Κρήτης. Η ένταση αυξήθηκε μετά τα επεισόδια κοντά στο αεροδρόμιο Μακεδονία, όπου υπήρξαν σπρωξίματα και χρήση χημικών μεταξύ αγροτών με τρακτέρ και δυνάμεων των ΜΑΤ.

Το απόγευμα της Παρασκευής ενισχύθηκαν τα μπλόκα στη Θεσσαλονίκη, με την αερογέφυρα της Θέρμης να αποκλείεται για περίπου μία ώρα. Η διέλευση επιτρεπόταν μόνο σε οχήματα ευπαθών ομάδων, όπως ασθενοφόρα, ενώ στη συνέχεια η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε.

Νωρίτερα σημειώθηκαν επεισόδια όταν οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να αποτρέψουν τον αποκλεισμό της εισόδου του αεροδρομίου. Αγρότες, καθισμένοι στα τρακτέρ τους, κινούνταν όπισθεν προς τους άνδρες των ΜΑΤ, σταματώντας τα οχήματα μόλις λίγα εκατοστά από αυτούς, ενώ όπως μεταδόθηκε, κάποιοι φώναζαν «πάτα τον, τον π@@@@@».

Δείτε βίντεο

Νέα μπλόκα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας

Αύριο, οι αγρότες του δήμου Λαγκαδά αποφάσισαν κατά τη διάρκεια συνέλευσης να στήσουν νέο μπλόκο στον κόμβο Δερβενίου, στη διασταύρωση της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας.

Στη συνέλευση συζητήθηκε επίσης η συμμετοχή των τοπικών παραγωγών στο πανελλαδικό κύμα κινητοποιήσεων. Όπως αποφασίστηκε, από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, αγρότες και κτηνοτρόφοι από Σοχό, Άσσηρο, Καλλίνδοια, Κορώνεια, Βερτίσκο, Λαγκαδά και Λαχανά θα συγκεντρωθούν στις κεντρικές πλατείες των χωριών τους και θα κατευθυνθούν οργανωμένα προς τον κόμβο, με την άφιξη να εκτιμάται γύρω στις 15:00.

Παράλληλα, κοινό μπλόκο θα στηθεί και στη διασταύρωση Σιάτιστας επί της Εγνατίας Οδού, με συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων από Κοζάνη, Γρεβενά και Καστοριά.

Στον Προμαχώνα δημιουργήθηκαν τεράστιες ουρές με νταλίκες, τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Βουλγαρία, μετά τον αποκλεισμό του μεθοριακού σταθμού από τις 12:00 έως τις 18:00 και τον παρατεταμένο αποκλεισμό μέχρι τις 22:00. Κλειστό παρέμεινε μέχρι την ίδια ώρα και το τελωνείο των Ευζώνων. Στην εξοχή, οι αγρότες έκλεισαν τον σταθμό από τις 17:30 έως τις 21:30.

Μετά το μπλόκο στον Προμαχώνα, νέο μπλόκο στήθηκε στην Εγνατία Οδό από αγρότες των Σερρών και συγκεκριμένα στον κόμβο προς Κερδύλλια. Η κυκλοφορία διεκόπη και στα δύο ρεύματα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στη μετακίνηση προς Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη. Περίπου 300 αγροτικά μηχανήματα παρατάχθηκαν στο οδόστρωμα, αφότου οι αγρότες μπλόκαραν τον δρόμο και οι αστυνομικές δυνάμεις αποσύρθηκαν. Όπως δηλώνουν, σκοπεύουν να παραμείνουν επ’ αόριστον.

Αποκλεισμούς ετοιμάζουν οι αγρότες στην Κρήτη

Αναβρασμός υπάρχει και στην Κρήτη, όπου οι αγρότες ετοιμάζουν αποκλεισμούς δρόμων, λιμανιών και αεροδρομίων.

Τη Δευτέρα το πρωί οργανώνεται συγκέντρωση της Ανατολικής Κρήτης στο Παγκρήτιο Στάδιο, ενώ στα Χανιά αποφασίστηκε μπλόκο στη Σούδα και συμβολικός αποκλεισμός του αεροδρομίου Δασκαλογιάννης.

Με τα τρακτέρ έξω από τα δικαστήρια της Καρδίτσας

Στην Καρδίτσα πραγματοποιήθηκε νέα μεγάλη συγκέντρωση αγροτών μπροστά στα δικαστήρια, όπου ήταν προγραμματισμένη η εκδίκαση της υπόθεσης αγροτοδικείου κατά του Κώστα Τζέλλα, προέδρου της ΕΟΑΣΚ.

Ο κ. Τζέλλας κατηγορείται για «κατάληψη οδοστρώματος από κοινού και κατ’ εξακολούθηση» κατά τις κινητοποιήσεις του Φεβρουαρίου 2025. Αγρότες από τον Ε65, τη Νίκαια Λάρισας και τα διόδια Λόγγου παραβρέθηκαν από νωρίς, παρά τη βροχή, παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους στον δρόμο. Η δίκη αναβλήθηκε για τις 3 Νοεμβρίου 2026.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Πριν από αυτήν, θα πραγματοποιηθεί πανθεσσαλική συνάντηση των αγροτών της περιοχής.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις