Μετά τη δήλωσή του στη Le Monde ότι του λείπει η ενεργός πολιτική – παρότι εξακολουθεί να είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – και ενώ εντείνονται τα σενάρια περί “επιστροφής” του μέσω ίδρυσης νέου κόμματος, ο πρώην πρωθυπουργός παρεμβαίνει εκ νέου στη δημόσια αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Επανέλαβε κατηγορίες που είχε διατυπώσει και στη συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα, απαντώντας έμμεσα, μέσω ανάρτησής του, στα σχόλια του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη.

Δείτε την ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα εδώ

«Μόνον στους βαρυποινίτες έχει λείψει»

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο “επιστροφής” του κ. Τσίπρα, απάντησε με αιχμηρό σχόλιο ότι:

“Στον μόνον που έχει λείψει ο κ. Τσίπρας είναι στους 17.000 βαρυποινίτες, εγκληματίες, βιαστές, δολοφόνους, εμπόρους ναρκωτικών που αποφυλακίστηκαν επί των ημερών του με τις αλλαγές που είχαν κάνει, τους περίφημους νόμους που είχαν περάσει, την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα”.

Ο κ. Μαρινάκης συνέχισε τη συγκεκριμένη αναφορά του λέγοντας ότι ή ήττα του κ. Τσίπρα έχει σαφές αποτύπωμα: “Ο κ. Τσίπρας έφυγε χάνοντας σε κάθε περιοχή της χώρας, σε κάθε ηλικιακή κατηγορία, σε κάθε επαγγελματική κατηγορία, εκτός από τους έγκλειστους των φυλακών. Από κει και πέρα, πώς είναι δυνατόν να λείπει σε κάποιον η ενεργός πολιτική τη στιγμή που είναι βουλευτής και δεν έχει κάνει ούτε μια ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής; Δεν ξέρω πώς γίνεται αυτό”.
Στην απάντησή του, πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στα όσα είπε για τα μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά του, τονίζει ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του τέθηκαν οι βάσεις για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση των πολλών. Με ανάρτησή του στο Facebook επιχειρεί να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της δικής του διακυβέρνησης σε αντιπαραβολή με τα αποτελέσματα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως ισχυρίζεται αναλυτικά:

– Η τρέχουσα ανάπτυξη ωφελεί μόνο μία μειοψηφία. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του έτους, μόνο ένας στους πέντε Έλληνες ζει καλά, το 45% του πληθυσμού έχει οικονομικές δυσκολίες και το 35% είναι χρεωμένο.

– Η Ελλάδα μπόρεσε να αναδιαρθρώσει το δημόσιο χρέος της, γεγονός που της επέτρεψε να βγει από το διεθνές πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και να ανακτήσει την οικονομική της αυτονομία… και να επωφεληθούμε από χαμηλά επιτόκια μέχρι το 2032.

– Η κυβέρνησή μου επέλεξε να επιβαρύνει τους πλουσιότερους με το βάρος της λιτότητας και μείωσε τις ανισότητες. Υπό τη συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2019, οι ανισότητες αυξάνονται. Μεταξύ 2015 και 2019, τα εισοδήματα του 10% των φτωχότερων αυξήθηκαν κατά 45%, ενώ μειώθηκαν κατά 2,7% για το 10% των πλουσιότερων. Αντίθετα, μεταξύ 2019 και 2023, τα εισοδήματα του 10% των φτωχότερων μειώθηκαν κατά 8,1%, ενώ τα εισοδήματα του 10% των πλουσιότερων αυξήθηκαν κατά 13%.

– Έχουμε επιστρέψει σε μία γενικευμένη διαφθορά. Το σκάνδαλο των ευρωπαϊκών γεωργικών επιδοτήσεων που ξέσπασε πρόσφατα είναι αρκετά ενδεικτικό.

Στη Θεσσαλονίκη πριν από τον Μητσοτάκη

Στις 5 Σεπτεμβρίου, σε εκδήλωση του Economist στη Θεσσαλονίκη, θα μιλήσει ο πρώην πρωθυπουργός, μία μόλις ημέρα πριν από την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Με την κίνηση αυτή θέλει να δώσει συνέχεια στην αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό, παρουσιάζοντας τις δικές του προτάσεις για την πορεία της χώρας σε καίριους τομείς.

Στα σχέδιά του ξεχωρίζει και η κυκλοφορία του νέου του βιβλίου προς το τέλος του χρόνου, όπου θα ανατρέξει στην περίοδο διακυβέρνησης 2015-2019, τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα «να πει τη δική του αλήθεια».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις