Αυξήσεις μισθών και βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος για περίπου 60.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους μπορεί να σημάνει η χθεσινή επέκταση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ενθέτου “ΕΡΓΑΣΙΑ+”, το οποίο υπογράφει ο δημοσιογράφος Γ.Φώσκολος, μετά από την θετική γνωμοδότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου υπέγραψε την απόφαση που κηρύττει την μεγαλύτερη εν ισχύ κλαδική σύμβαση ως γενικώς υποχρεωτική σε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας. Από την προστατευτική ομπρέλα της εθνικής κλαδικής, που ισχύει από 1/1/2018 έως 31/12/2019 και προβλέπει βασικούς μισθούς από 780,40 έως και 851,06 ευρώ συν επιδόματα, καλύπτονται πλέον συνολικά 114.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων εκτιμούν πως μέχρι χθες οι όροι της σύμβασης εφαρμόζονταν μερικώς και στην ουσία όχι για περισσότερους από 50.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους. Αν και τα ξενοδοχεία – μέλη της ΠΟΞ διαθέτουν το 52% του εργατικού δυναμικού του κλάδου, δεν είναι λίγα τα ξενοδοχεία που “έσπασαν” τα χρόνια των μνημονίων τις κλαδικές συμφωνίες υπογράφοντας επιχειρησιακές συμβάσεις με Ενώσεις Προσώπων, καθιερώνοντας μισθούς και όρους δυσμενέστερους από αυτούς της κλαδικής. 

Τα μισθολογικά κλιμάκια διαμορφώνονται σε 4 βασικές κατηγορίες, στις οποίες διακρίνονται και οι ειδικότητες του ξενοδοχειακού κλάδου :

  1. Κατηγορία Α : βασικός μισθός 851,06 ευρώ που μπορεί να φτάσει έως και 1.391,61 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα. Ισχύει για ρεσεψιονίστ, μαιτρ, θυρωρός Α, μπουφετζής Α, προιστάμενος υπνοδωματίων, μάγειρας Α, τεχνίτης ζαχαροπλάστης).
  2. Κατηγορία Β : βασικός μισθός 833,11 ευρώ που μπορεί να φτάσει έως και 1.367,38 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα. Ισχύει για βοηθούς υποδοχής, προϊσταμένους πλυντηρίου – λινοθήκης, σερβιτόρος τραπεζαρίας, σαλονιού ή ορόφων – θαλαμηπόλος, μπάρμαν, μάγειρας Β, τηλεφωνητής. \
  3. Κατηγορία Γ : βασικός μισθός 816,62 ευρώ που μπορεί να φτάσει έως και 1.345,11 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα. Ισχύει για βοηθούς σερβιτόρου, θυρωρούς υπηρεσίας, βοηθούς μπουφέ – εστιατορίου – μπαρ, γκρουμ, μάγειρας Γ, καμαριέρης – καμαριέρα, βοηθός ζαχαροπλάστη.
  4. Κατηγορία Δ : βασικός μισθός 780,40 ευρώ που μπορεί να φτάσει έως και 1.257,19 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα. Ισχύει για λαντζέρηδες, πλύντριες, σιδερώτριες, καθαρίστριες κοινόχρηστων χώρων.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ “ΕΘΝΟΣ – ΕΡΓΑΣΙΑ+”