Στην Αργεντινή, τουλάχιστον 96 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μετά από θεραπεία με ιατρικής χρήσης φεντανύλη, η οποία αποδείχθηκε μολυσμένη με βακτήρια.
Επισήμως, οι αρχές καταγράφουν 87 θανάτους, ωστόσο, σύμφωνα με δικαστική πηγή που επικαλείται ο Guardian, ακόμη εννέα περιπτώσεις βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, αλλά δικαστήριο έχει κατονομάσει 24 άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην παρασκευή και διάθεση της ουσίας. Σε αυτούς έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.
Ο συναγερμός σήμανε τον Μάιο, όταν δεκάδες ασθενείς σε νοσοκομεία εμφάνισαν σοβαρές βακτηριακές λοιμώξεις. Οι εξετάσεις εντόπισαν στελέχη των βακτηρίων Klebsiella pneumoniae και Ralstonia pickettii, ορισμένα από τα οποία ήταν ανθεκτικά σε πολλαπλά αντιβιοτικά.
Οι ασθενείς νοσηλεύονταν για διάφορους λόγους και έλαβαν φεντανύλη είτε για ανακούφιση πόνου είτε ως αναισθητικό — ένα συνθετικό οπιοειδές με ισχύ 50 έως 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή της μορφίνης.
Η μητέρα 18χρονου, ο οποίος νοσηλεύτηκε έπειτα από αυτοκινητιστικό ατύχημα, δήλωσε ότι ο γιος της «άρχισε να βελτιώνεται σιγά-σιγά, και την τρίτη μέρα, ανακάλυψαν ότι είχε πνευμονία. Ο πυρετός του δεν μπορούσε να ελεγχθεί, και επτά ημέρες αργότερα, πέθανε».
Η έρευνα έδειξε ότι η πηγή ήταν η φεντανύλη, η οποία προερχόταν από τη φαρμακευτική εταιρεία HLB Pharma και στο εργαστήριό της, Laboratorio Ramallo.
Δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από την αρχή φαρμάκων της Αργεντινής (Anmat) επιβεβαίωσαν τη βακτηριακή μόλυνση στους νεκρούς. Επιπλέον η μόλυνση εντοπίστηκε σε αμπούλες από δύο παρτίδες φεντανύλης που παρασκευάστηκαν από την εταιρεία, μία από τις οποίες «είχε κυκλοφορήσει ευρέως».
Οι Αρχές αναφέρουν ειδικότερα ότι η μόλυνση ενδέχεται να έχει επηρεάσει περισσότερες από 300.000 αμπούλες που διανεμήθηκαν στην επαρχία του Μπουένος Άιρες, στη Σάντα Φε, στην Κόρδοβα, στη Φορμόζα και στο Μπουένος Άιρες. Περίπου 45.000 αμπούλες είχαν χορηγηθεί πριν από την απόσυρση και κατάσχεση των υπόλοιπων.
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Nación, ο ιδιοκτήτης της HLB Pharma, Αριέλ Γκαρθία Φουρφάρο αρνήθηκε ότι οι θάνατοι μπορούσαν να αποδοθούν άμεσα στο προϊόν του. Δήλωσε ακόμη ότι η εταιρεία του το απέσυρε από την αγορά και ισχυρίστηκε ότι κάποιος είχε τοποθετήσει τον μολυσματικό παράγοντα στις αμπούλες.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις