Με σαφές μήνυμα προς τους διακινητές και όσους επιδιώκουν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα από τις ακτές της Λιβύης, η κυβέρνηση προχωρά σε αυστηροποίηση της μεταναστευτικής της πολιτικής, όπως ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός.

Μέσα σε λίγες ώρες από την ανακοίνωση, κατατέθηκε τροπολογία που προβλέπει την αναστολή της δυνατότητας υποβολής αίτησης ασύλου για όσους εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα μέσω πλωτών μέσων από χώρες της Βόρειας Αφρικής. Το μέτρο έρχεται ως απάντηση στην αιφνίδια αύξηση των αφίξεων μεταναστών, κυρίως στην Κρήτη, καθώς εντείνονται οι εκτιμήσεις ότι οι Αρχές της Λιβύης εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό ζήτημα.

Η νέα δέσμη μέτρων περιλαμβάνει άμεση σύλληψη όσων φτάνουν παράνομα στις ελληνικές ακτές και κράτησή τους σε κλειστές δομές, επιβεβαιώνοντας τη στροφή της κυβέρνησης σε αυστηρότερη γραμμή αποτροπής.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα επιχειρεί να αναθερμάνει τις σχέσεις με το καθεστώς της Ανατολικής Λιβύης σε μια προσπάθεια να υπάρξει συνεννόηση και περιορισμός των ροών από τα λιβυκά παράλια. Ωστόσο, η συνεργασία με τη Λιβύη παραμένει δύσκολη, καθώς χαρακτηρίζεται από έλλειψη σταθερής επικοινωνίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόσφατη επίσκεψη του γιου του στρατάρχη Χαφτάρ στον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας της Βεγγάζης, Κανάκη Μανδαλιό —πατέρα δύο εκ των θυμάτων του τραγικού τροχαίου του Σεπτεμβρίου 2023 που στοίχισε τη ζωή σε μέλη της ελληνικής αποστολής— θεωρείται ένδειξη καλής θέλησης από τη λιβυκή πλευρά. Παρ’ όλα αυτά, η Αθήνα αναμένει πιο ουσιαστικές κινήσεις για να προχωρήσει η συνεργασία επί της ουσίας.

Η ελληνική πλευρά διατηρεί ανοικτούς διαύλους με το καθεστώς της Βεγγάζης και αναμένει εντός των επόμενων ημερών ενημέρωση από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για τις επαφές που είχαν τα τεχνικά κλιμάκια της Ε.Ε. στη Λιβύη. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την αιφνίδια αποχώρηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου από τη Βεγγάζη, με στόχο την καταγραφή των αιτημάτων του στρατάρχη Χαφτάρ προς τις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της προσπάθειας για μια συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση στο μεταναστευτικό.

Επανέρχεται η στρατηγική του 2020

«Αν φτάνουν χίλια άτομα από τη Λιβύη σε ένα 24ωρο ή σε ένα 48ωρο, η κατάσταση δεν θα είναι διαχειρίσιμη», σημειώνει αρμόδιο στέλεχος και εξηγεί πως πρέπει με κάθε τρόπο να μειωθεί ο ρυθμός των αφίξεων «για να αντεπεξέλθουμε στο πρόβλημα». Εξ ου και αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του μοντέλου που χρησιμοποιήθηκε το 2020 για να αντιμετωπιστεί η εισβολή μεταναστών στον Έβρο με την αναστολή του ασύλου και τη μεταφορά των παράνομων μεταναστών σε κέντρα προσωρινής κράτησης. Μια σημαντική διαφορά είναι πως αυτή τη φορά η Ευρώπη υποστηρίζει με μεγαλύτερη θέρμη την πολιτική αυτή «αφού έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος», συμπληρώνει η ίδια πηγή.

Δημιουργείται κλειστή δομή μεταναστών στην Κρήτη – Σύσκεψη στο υπουργείο την Παρασκευή

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός για την εγκατάσταση κλειστής δομής φιλοξενίας μεταναστών στην Κρήτη, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης.

Σε πρώτη φάση, οι μετανάστες που φτάνουν στο νησί θα μεταφέρονται σε υφιστάμενες δομές στην ηπειρωτική χώρα, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα κάθε περιοχής. Η συνολική δυνατότητα φιλοξενίας εκτιμάται αυτή τη στιγμή σε περίπου 10.000 με 15.000 άτομα.

Την Παρασκευή, στο υπουργείο Μετανάστευσης θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας με τον περιφερειάρχη Κρήτης και τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης, Γιώργο Μαρινάκη, με αντικείμενο τη χωροθέτηση και δρομολόγηση της πρώτης κλειστής δομής στο νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταγραφή πιθανών τοποθεσιών και εκτιμάται ότι η νέα δομή μπορεί να είναι λειτουργική μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις