Οι εικόνες με τις μαζικές αφίξεις μεταναστών από τη Λιβύη έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία, με την κυβέρνηση να προετοιμάζεται για την εφαρμογή νέων μέτρων αντιμετώπισης της κατάστασης.

Η κατάσταση στην Κρήτη είναι ήδη οριακή, καθώς καθημερινά φτάνουν περίπου 1.000 μετανάστες, ασκώντας τεράστια πίεση στις τοπικές δομές.

Μόλις μία ημέρα μετά το διπλωματικό επεισόδιο με τον Χαφτάρ στη Λιβύη —όπου η ευρωπαϊκή αποστολή, αποτελούμενη από τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο και τους υπουργούς Μετανάστευσης της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας, απελάθηκε— ο Θάνος Πλεύρης αναμένεται να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την επιδεινούμενη κατάσταση και να προτείνει μέτρα διαχείρισης της κρίσης.

Μονόδρομος τα κλειστά κέντρα κράτησης στην Κρήτη

Η Αθήνα θεωρεί πλέον ως μονόδρομο τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης στην Κρήτη, σύμφωνα με πληροφορίες. Στα συγκεκριμένα κέντρα θα οδηγούνται – «με χειροπέδες» – όσοι εντοπίζονται να φτάνουν στις ακτές του νησιού, έχοντας ξεκινήσει το ταξίδι τους από τη Λιβύη.

«Στόχος είναι να δοθεί το μήνυμα ότι όποιος έρχεται εδώ δεν θα έχει τη δυνατότητα να τριγυρίζει ελεύθερος ή να συνεχίσει το ταξίδι του για άλλη ευρωπαϊκή χώρα», σημειώνει αρμόδια πηγή.

Η εν λόγω ρύθμιση ευθυγραμμίζεται με το πνεύμα του νομοσχεδίου που είχε ετοιμάσει ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης, Μάκης Βορίδης, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η παράνομη παραμονή στη χώρα θα συνιστά ποινικό αδίκημα, με τους καταδικασθέντες να οδηγούνται άμεσα στη φυλακή. Η αποφυλάκισή τους θα είναι δυνατή μόνο με σκοπό την επιστροφή τους στη χώρα προέλευσης.

Παράλληλα, αναμένεται να παγώσει για ένα διάστημα η έκδοση ασύλου για όσους φτάσουν στην Κρήτη από τη Λιβύη, από όποια χώρα κι αν προέρχονται. Ούτως ή άλλως η πλειοψηφία όσων φτάνουν στα παράλια της Λιβύης με σκοπό να περάσουν στην Ευρώπη προέρχονται από την Αίγυπτο, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, χώρες που θεωρούνται ασφαλείς και άρα δεν δικαιούνται άσυλο. Εξαίρεση αποτελεί το εμπόλεμο Σουδάν, απ’ όπου αναμένεται να υπάρξουν μεγαλύτερα κύματα προσφύγων και μεταναστών το επόμενο διάστημα.

Με αυτά τα δύο μέτρα η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποθαρρύνει τα κύματα παράνομων μεταναστών που βρίσκονται στα παράλια της γειτονικής χώρας με στόχο να περάσουν το Λιβυκό Πέλαγος και να φτάσουν στην Κρήτη.

Το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος τόνισε πως «τα μέτρα που θα πάρεις, πρέπει να αντιστρέφουν τη λογική προσέλκυσης, οτιδήποτε αντιστρέφει τη λογική του “ανοίξαμε και σας περιμένουμε”».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις