Μπορεί μετά τις 20 Αυγούστου η χώρα να βγαίνει από το μνημόνιο, ωστόσο η ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο. Και αυτό, γιατί αυτό προβλέπει η συμφωνία με τους θεσμούς, προκειμένου να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή. Ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που οφείλει να υλοποιήσει η Αθήνα, περιλαμβάνονται δράσεις, που έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί έως το τέλος του προγράμματος, έχουν τώρα νέες προθεσμίες, καθώς είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες.
Ειδικότερα:
- – Το οικονομικό κλείσιμο της επένδυσης στο Ελληνικό έως το τέλος του 2018.
- – Οι νέοι διευθυντές στο Δημόσιο θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί έως τον Οκτώβριο.
- – Προαπαιτούμενο είναι και η ευθυγράμμιση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών ακινήτων, καθώς και η δημιουργία μιας μόνιμης μονάδας στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα επικαιροποιεί διαρκώς τις αντικειμενικές. Μάλιστα, ήδη από τα τέλη Αυγούστου δύο στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν σε ΕΝΦΙΑ έως και 300 ευρώ περισσότερα από πέρσι.
- – Το πρόγραμμα 24 αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ με στόχο εσόδων 2 δισ. ευρώ φέτος πρέπει να υλοποιηθεί πλήρως, με την αποσύνδεση της Εγνατίας Οδού από τον διαγωνισμό για τα ηλεκτρονικά διόδια, προκειμένου να επιλέξει ο ανάδοχος με ποιο σύστημα θα μπει στο έργο.
- – Να διασφαλιστεί, ότι δεν θα προκύψει κανένα δημοσιονομικό ζήτημα από την εφαρμογή του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ έως και το 2020.
- – Το δεύτερο μεγάλο «αγκάθι» είναι η προβλεπόμενη μείωση του αφορολόγητου το 2020, για την οποία το ΔΝΤ πιέζει να εφαρμοστεί από το 2019, με στόχο να εξοικονομηθεί επιπλέον 1% του ΑΕΠ την περίοδο 2019- 2022
- – Το μεγάλο «αγκάθι» για την κυβέρνηση είναι η νομοθετημένη μείωση των συντάξεων από 1-1-2019 σε ποσοστό έως και 18%, προκειμένου να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ την περίοδο 2019- 2022.
- – Τέλος, το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες να έχουν τελειώσει έως τον Ιούνιο 2021.