Η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά για τα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα ζητούσε συγγνώμη από τους Έλληνες, αλλά αντιθέτως, θα τους έλεγε «ευχαριστώ». 

«Η πολιτική δεν είναι μια εκδήλωση για να περνάς ευχάριστα», είπε η Άνγκελα Μέρκελ και ρωτήθηκε για τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου που χαρακτήριζαν τους Έλληνες «τεμπέληδες». 

«Δεν μπορείς να κρίνεις έναν λαό με βάση στερεότυπα», σημείωσε, προσθέτοντας πως μια τέτοια προσέγγιση εμποδίζει την κατανόηση και επίλυση των προβλημάτων. «Δεν υπάρχουν οι Έλληνες και οι Γερμανοί. Όπως υπάρχουν διεφθαρμένες γερμανικές εταιρείες έτσι πιθανώς να υπάρχουν και κάποιες ελληνικές. Αντίστοιχα υπάρχουν περισσότερο και λιγότερο εργατικοί Έλληνες και Γερμανοί. Αν κρίνω με κάποιο στερεότυπο ένα ολόκληρο Έθνος τότε έχω ήδη αποτύχει και δεν μπορώ να λύσω κανένα πρόβλημα», είπε στον ΣΚΑΪ η Άνγκελα Μέρκελ. 

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο 2009 και τον Γιώργο Παπανδρέου. «Μεταξύ 2009 και 2010, αντιλήφθηκα για πρώτη φορά ότι υπήρχε κρίση χρέους στην Ελλάδα. Ο Γιώργος Παπανδρέου γνωστοποίησε τη βαρύτητα του χρέους και έπειτα οι διεθνείς πιστοληπτικοί οργανισμοί ενεργοποιήθηκαν», είπε η Άνγκελα Μέρκελ. 

Στα χρόνια της ελληνικής κρίση αναφέρθηκε η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας για τα όσα συνέβησαν εκείνα τα χρόνια αλλά και το πώς η ίδια αντιμετώπισε την κατάσταση. 
 
Μεταξύ άλλων, η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στον ΣΚΑΪ στο πώς αντιμετώπιζε όσα ακούγονταν και γράφονταν την εποχή αλλά και στη σχέση της με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η πρώην Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι στεναχωρήθηκε που οι ελληνικές εφημερίδες την εποχή του δημοψηφίσματος τη συνέδεαν με τον ναζισμό. Πρόσθεσε όμως ότι «η πολιτική δεν είναι μια εκδήλωση για να περνάς ευχάριστα». Σημείωσε ότι το σημαντικό ήταν πως η ίδια ήταν πεπεισμένη ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει.

Δήλωσε πως σαφώς ορισμένες φορές τη στεναχωρούσε που ενδεχομένως κάποιες κοινωνικές ομάδες έπρεπε να υποφέρουν περισσότερο από άλλες, αλλά τόνισε ότι αυτές ήταν αποφάσεις των Ελλήνων πολιτικών, προσθέτοντας ότι η ίδια έπρεπε να προσέχει να εξασφαλίσει την υποστήριξη της γερμανικής πλειοψηφίας. Μάλιστα δήλωσε ότι έπρεπε να παλεύει και μέσα στο ίδιο της το κόμμα για την Ελλάδα.

Μιλώντας για την πρώτη φορά που συνάντησε τον Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργό, σημείωσε ότι ανησυχούσε γιατί είχε προηγουμένως επιτεθεί στην Τρόικα. «Τον περίμενα έξω από την καγκελαρία, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι αριστεροί και αυτός πήγε και τους μίλησε πριν έρθει σε μένα», αφηγείται. Ανέφερε ότι ο πρώην πρωθυπουργός της είπε για το περιστατικό ότι «πρέπει να υποστηρίζουμε τους δικούς μας»

Με τον Αλέξη Τσίπρα «Δεν λέγαμε ψέματα, συνομιλούσαμε με ειλικρίνεια», πρόσθεσε.  Στη συνέχεια μίλησε για το τηλεφώνημα του Τσίπρα σε αυτήν και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ την Παρασκευή για να τους ανακοινώσει ότι πάει σε δημοψήφισμα. Η Μέρκελ ξαφνιάστηκε, καθώς ο Τσίπρας της είχε πει ότι θα το συζητήσει πρώτα με το κόμμα.

Αλλά τελικά τηλεφώνησε να πει ότι πάει σε δημοψήφισμα. «Δεν υπήρχε έτοιμο σχέδιο για Grexit, δεν ήθελα ποτέ να βγει η Ελλάδα από το ευρώ», δήλωσε η Μέρκελ στον Αλέξη Παπαχελά. 

Απαντώντας σε ερώτημα για το τι πίστευε για τους Έλληνες μια εποχή που τα γερμανικά πρωτοσέλιδα μας χαρακτήριζαν τεμπέληδες, η Μέρκελ απάντησε ότι δεν της αρέσουν τα στερεότυπα και ότι όπως μπορεί να υπάρχουν κάποιοι Έλληνες που είναι λιγότερο εργατικοί, ακριβώς το ίδιο συμβαίνει αντίστοιχα και με κάποιους Γερμανούς. Όπως ακριβώς υπάρχουν διεφθαρμένες γερμανικές εταιρείες, έτσι υπάρχουν και ελληνικές.  «Δεν κρίνω ποτέ ένα έθνος βάση στερεοτύπων», τόνισε χαρακτηριστικά η Μέρκελ.