Ισχυρή απόδοση κατέγραψε η Τράπεζα Πειραιώς στη φετινή αξιολόγηση του περιοδικού The Banker, κατακτώντας την πρώτη θέση ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες σε επίπεδο συνολικής απόδοσης.
Η τράπεζα διακρίθηκε και σε επιμέρους κατηγορίες, λαμβάνοντας την πρωτιά στην επιχειρησιακή αποδοτικότητα και στην απόδοση ως προς τον κίνδυνο, ενώ βρέθηκε δεύτερη σε ανάπτυξη, κερδοφορία, ποιότητα ενεργητικού και ρευστότητα.
Σύμφωνα με την ανάλυση του περιοδικού, η Πειραιώς είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που παρουσίασε αύξηση ενεργητικού σε σύγκριση με το 2008, φτάνοντας το +9%.
Ως η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα βάσει κεφαλαίων Tier 1, η Πειραιώς εμφάνισε κέρδη προ φόρων 1,5 δισ. δολαρίων το 2024, σημειώνοντας άνοδο 24,9%, κυρίως λόγω της αύξησης στα καθαρά έσοδα από τόκους και δανεισμό. Η τράπεζα προβλέπει σταθερή κερδοφορία στα ίδια επίπεδα μέχρι το 2028.
Κατάταξη ελληνικών τραπεζών βάσει απόδοσης
- Eurobank έρχεται δεύτερη, χάρη στις κορυφαίες επιδόσεις της σε ανάπτυξη, κερδοφορία και ρευστότητα.
Νωρίτερα φέτος, η τράπεζα αύξησε τους στόχους κερδοφορίας της για τα επόμενα χρόνια, μετά από ισχυρά αποτελέσματα για το 2024, λόγω αυξημένων καθαρών εσόδων από τόκους και της ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της στην Κύπρο και τη Βουλγαρία. - Η Εθνική Τράπεζα καταλαμβάνει την τρίτη θέση, αλλά είναι πρώτη στην ποιότητα ενεργητικού και δεύτερη στην επιχειρησιακή αποδοτικότητα, ευρωστία και μόχλευση.
- Alpha Bank κατατάσσεται τελευταία από τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Παρ’ όλα αυτά, ανέφερε ισχυρά καθαρά κέρδη για το 2024, κυρίως λόγω αυξημένων εσόδων από προμήθειες και τόκους, και αναβάθμισε τις προβλέψεις της για την κερδοφορία.
Επιστροφή των μερισμάτων και ξένες επενδύσεις
Τον Μάιο, η ιταλική UniCredit διπλασίασε το ποσοστό της στην Alpha στο σχεδόν 20% και σχεδιάζει να το αυξήσει περαιτέρω, δείχνοντας ότι η Ελλάδα έχει γίνει πιο ελκυστική για ξένους επενδυτές.
Σε αντίθεση με τις αποτυχημένες προσπάθειες συγχωνεύσεων στην Ιταλία και τη Γερμανία, η κίνηση της UniCredit έγινε θερμά αποδεκτή από τον CEO της Alpha και την Τράπεζα της Ελλάδος.
Η UniCredit έγινε κύριος μέτοχος της Alpha στα τέλη του 2023, αγοράζοντας το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έναντι 293,5 εκατ. ευρώ.
Ανάκαμψη μετά την κρίση
Οι ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν στην κερδοφορία μετά την κρατικοποίησή τους λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2009.
Το 2024, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέτρεψε για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια την επανέναρξη πληρωμών μερισμάτων, αφού οι τράπεζες μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, περιόρισαν τη συμμετοχή του κράτους και επέστρεψαν σε κερδοφορία – μια σημαντική αναγνώριση της προόδου που έχει επιτευχθεί.
Στο τέλος του 2024, ο συνολικός δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) στις ελληνικές τράπεζες ήταν 2,9%, ακόμα υψηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ (1,9%), αλλά με τάση σύγκλισης, σύμφωνα με τη Scope Ratings.
Η Eurobank, η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα βάσει συνολικού ενεργητικού και κεφαλαίων Tier 1, είχε φτάσει σε NPL 35,2% το 2015, πριν μειωθεί σταθερά στο 2,7% το 2024.
Συρρίκνωση και εξυγίανση
Άλλες μεγάλες ελληνικές τράπεζες ακολούθησαν παρόμοια πορεία: αύξηση των NPL, κορύφωση και στη συνέχεια επίπονη εξυγίανση.
Παράλληλα, οι ελληνικές τράπεζες συρρικνώθηκαν σημαντικά, με το συνολικό ενεργητικό -συμπεριλαμβανομένων των δανείων- να έχει μειωθεί έως και 45% από το 2008, στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας.