Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε το βράδυ της Τετάρτη στην εκδήλωση του ECONOMIST IMPACT, όπου τόνισε ότι “η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με τη χώρα που ήταν πριν από ακριβώς 10 χρόνια”. Ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε πάνελ μαζί με τον καθηγητή οικονομικών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και κάτοχο βραβείου Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών (2024), Νταρόν Ατσέμογλου.
Η Ελλάδα ζούσε «σε μια εποχή που κατέβαινε στα σκαλιά της αβύσσου με κίνδυνο εξόδου από το ευρώ» και ότι «το αποτέλεσμα εκείνου του πειράματος ήταν το τρίτο πρόγραμμα και η χώρα παρουσίασε περαιτέρω απόκλιση από τους στόχους της».

Έπειτα από έξι χρόνια τα δημοσιονομικά μας βρίσκονται σε τάξη, είπε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι «δανειζόμαστε πιο φτηνά από την Ιταλία, ενώ παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα, και μπορούμε να υλοποιήσουμε πολιτικές φιλικές προς την ανάπτυξη και την αύξηση των θέσεων εργασίας».
Παράλληλα είπε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ευθύνη να εξασφαλίσουν ότι η ενωμένη Ευρώπη θα προχωρήσει σε αλλαγές σε έναν κόσμο πολυπολικό που θα της επιτρέψουν να μείνει ανταγωνιστικοί.
Ερωτηθείς για την Άνκελα Μέρκελ είπε ότι «συνέβαλε, ώστε τα πιο επιθετικά σχέδια κάποιων για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα υλοποιούνταν» και υπογράμμισε ότι συμφώνησε στη θέσπιση του Ταμείου Ανάκαμψης και κατάλαβε ότι η Ευρώπη έπρεπε να κάνει κάτι άμεσα δραστικό για ανακόψει την ύφεση μετά την πανδημία.
Επίσης, είπε ότι η Ελλάδα είναι μπροστά από πολλές χώρες της Ευρώπης ως προς την ψηφιακή πρόοδο και είπε ότι χρειάζεται αποδοτική δημόσια διοίκηση, που δεν θα κάνει χάρες, και δεν θα διαχειρίζεται τους ανθρώπους ανάλογα με τι ψηφίζουν, και η τεχνολογία μπορεί να παίξει ρόλο σε αυτό.

Όσον αφορά στο θέμα των δασμών, και πώς επηρεάζουν τη σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης και Κίνας ο πρωθυπουργός έιπε ότι «τα περιεχόμενα μιας συμφωνίας Ευρώπης και ΗΠΑ θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 9 Ιουλίου». Είπε ότι θα ήταν πολύ αισιόδοξο να ελπίζουμε σε μηδενικούς δασμούς, «αλλά είμαι βέβαιος ότι θα είναι αρνητικός για όλους ένας οικονομικός πόλεμος πλήρους κλίμακας». Όπως είπε, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η συμφωνία θα είναι επωφελής και για εμάς, και δεν έχουμε λόγο να σκύβουμε το κεφάλι στις ΗΠΑ.
«Τα εμπόδια εντός Ευρώπης για ενιαία αγορά ισοδυναμούν με ένα είδος δασμού. Να δούμε πώς πρέπει να λειτουργεί η εσωτερική αγορά. Πρέπει να επικεντρωθούμε για συμφωνία με την Ινδία. Η έκθεση Ντράγκι αναφέρει τη διάβρωση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και πρέπει να επανέλθουμε σε ανταγωνιστικότητα και άμυνα, επειδή κατανοούμε ότι η ασφάλεια των πολιτών μας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα που συνοδεύεται από δύσκολους συμβιβασμούς», είπε ο κ.Μητσοτάκης. Προσέθεσε ότι «τα οικονομικά μας μας επιτρέπουν να δαπανήσουμε 3% για την άμυνα αλλά δεν μπορούν όλοι», πρόσθεσε.
«Πρέπει να δούμε τις τιμές ενέργειας δεν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί με τέτοιες τιμές. Να επικεντρωθούμε σε πιο φθηνή ενέργεια μέσω επενδύσεων με πολλούς τρόπους, για να οικοδομήσει την δική της αυτάρκεια η Ευρώπη. Πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα».
Ανέφερε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι επιτυχημένο στην Ελλάδα και χρειαζόμαστε περισσότερα οικονομικά εργαλεία, ενώ τόνισε ότι η πρόκληση θα είναι πολύ μεγάλη για την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις επόμενες εκλογές. «Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιος θα είναι», είπε.
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι σε ένα αβέβαιο περιβάλλον το πρώτο που πρέπει να κάνει μια κυβέρνηση είναι να διατηρήσει τη χώρα ασφαλή, κάτι που έγινε, ενώ στη 2η τετραετία τιμά την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που τον ανέδειξαν.
«Εάν το 2027 υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας παραδεχόμενοι ότι κάναμε λάθη, θα είμαστε επιτυχημένη κυβέρνηση γιατί δεν κάναμε το αντίθετο από αυτό που λέγαμε.
Σήμερα, στις δημοκρατίες έχουμε μια κρίση εμπιστοσύνης, οι νεότερες ηλικίες δεν είναι αισιόδοξες και πρέπει να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης.
Θέλω να υλοποιήσω όσο το δυνατόν περισσότερα γιατί αυτό είπα το 2023 ότι θα κάνω. Λογοδοσία σημαίνει να είσαι συνεπής με τις υποσχέσεις σου. Όλα αυτά σχετίζονται με την οικονομία με καλούς μισθούς, να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια, να κάνουμε τους ανθρώπους να σκεφτούν ότι είναι σε καλύτερη θέση πριν από μερικά χρόνια», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις