Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), χωρίζει σε δύο ζώνες τα οικόπεδα που βρίσκονται στους οικισμούς κάτω από 2.000 κατοίκους, αναπροσαρμόζοντας τη ρύθμιση που είχε βάλει στο τραπέζι προ μηνών.

Συγκεκριμένα, για τους πολύ μικρούς οικισμούς έως 700 κατοίκους, προβλέπεται διατήρηση του σημερινού καθεστώτος δόμησης ακόμη και στα άκρα του οικισμού (τη λεγόμενη Ζώνη Γ), υπό την προϋπόθεση ειδικής τεκμηρίωσης, βασισμένης σε δημογραφικά και αποκεντρωτικά κριτήρια. Για την εφαρμογή των κανόνων αυτών επιστρατεύεται το εργαλείο της Ζώνης Ανάπτυξης Οικισμού (ΖΑΟ), το οποίο θα καθοδηγήσει και τους μελετητές στον υπό εξέλιξη πολεοδομικό σχεδιασμό.

Όσον αφορά τους οικισμούς από 701 έως 2.000 κατοίκους, ενεργοποιείται ξανά η δυνατότητα για παρεκκλίσεις μέσω της Περιοχής Ειδικών Χρήσεων (ΠΕΧ), που μπορεί να καλύπτει τη Ζώνη Γ, δηλαδή την περιοχή πέρα από τη β1 Ζώνη μέχρι τα όρια του οικισμού. Η συγκεκριμένη ζώνη είχε παλαιότερα απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας λόγω έλλειψης επιστημονικής τεκμηρίωσης.

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, η νέα παρέμβαση αφορά τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών (περίπου το 90%) και δίνει λύσεις που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες. Επιπλέον, προσφέρει στους ιδιοκτήτες οικοπέδων στους εν λόγω οικισμούς τη δυνατότητα να χτίσουν με πιο ευνοϊκούς όρους εντός της Ζώνης Γ, σε αντίθεση με τους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα για εκτός σχεδίου δόμηση.

Οι όροι της ρύθμισης

Ειδικότερα, για τους οικισμούς έως 700 κατοίκων η κυβέρνηση την ζώνη που διαμορφώθηκε προ ετών από τις αποφάσεις των νομαρχών την μετατρέπει σε Ζώνη Ανάπτυξης Οικισμών.

Σε αυτή άρτια και οικοδομίσημα θα είναι τα οικόπεδα από 500 τ.μ έως 2.000 τ.μ αρκεί να έχουν πρόσωπο μήκους 10 μέτρων σε κοινόχρηστο δρόμο.

Η τροπολογία προβλέπει ότι το εμβαδόν αρτιότητας και το ελάχιστο μήκος προσώπου σε κοινόχρηστη οδό εξειδικεύονται με το Προεδρικό Διάταγμα οριοθέτησης κάθε οικισμού, «λαμβάνοντας υπόψη τα μεγέθη που θεωρούνται τα πλέον αντιπροσωπευτικά του χαρακτήρα και της διαμορφωμένης κατάστασης στην υπόψη ζώνη, το δε κτίριο τοποθετείται κατ΄ ελάχιστον σε απόσταση 5 μέτρων από τον άξονα της ανωτέρω οδού».

Σε ότι αφορά τα οικόπεδα που βρίσκονται σε οικισμούς από 701 κατοίκους έως και 2.000 το ελάχιστο εμβαδόν για την δόμησή τους ορίζεται από 2.000 τ.μ. έως 4.000 τ.μ. με προϋπόθεση να έχουν πρόσωπο ελάχιστου μήκους 15 μέτρων σε κοινόχρηστη οδό.

Η ρύθμιση παραπέμπει στην επαναφορά των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση καθώς ανοίγουν το δρόμο για την δόμηση σε οικόπεδα 2 έως 4 στρεμμάτων.

Χωρίς αυτή την πρόβλεψη τα οικόπεδα αυτά θα θεωρούνταν εκτός σχεδίου και επομένως θα χρειαζόταν αρτιότητα 4 στρεμμάτων για να χτιστούν.

Η τροπολογία προβλέπει όσα οικόπεδα είχαν δημιουργηθεί νομίμως με προϊσχύουσες ρυθμίσεις ή με βάση τα ορισθέντα μεγέθη σε προγενέστερη πράξη οριοθέτησης του οικισμού, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα, εφόσον έχουν το ελάχιστο πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό και το σχετικό κτίριο τοποθετείται σε απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από τον άξονα αυτής.

Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα μπορούν να εξειδικεύονται περαιτέρω οι παραπάνω διατάξεις που αφορούν στη ΖΑΟ καθώς και οι γενικοί ή ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης και οι χρήσεις γης, εντός αυτής και να καθορίζεται κάθε άλλο αναγκαίο στοιχείο για την προστασία της φυσιογνωμίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη των οικισμών.