Ανοδική τάση εμφανίζει η Νέα Δημοκρατία, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 31,9% στη νέα δημοσκόπηση της Realpolls για το Protagon, διατηρώντας διαφορά 13 ποσοστιαίων μονάδων από τη δεύτερη σε κατάταξη «Πλεύση Ελευθερίας».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το κυβερνών κόμμα συνεχίζει την πορεία ενίσχυσής του, αφού σε προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας είχε καταγραφεί στο 29,7%, ενώ σε παλαιότερη δημοσκόπηση στο 27%. Η σταδιακή αυτή άνοδος καταγράφεται σε περίοδο μακριά από προεκλογικό κλίμα, όπου συνήθως παρατηρείται αύξηση της κομματικής συσπείρωσης.
Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να κεφαλαιοποιεί τις εξελίξεις στο θέμα των Τεμπών, καθώς και τις πρόσφατες εξαγγελίες κοινωνικού χαρακτήρα από τον Πρωθυπουργό. Η «Πλεύση Ελευθερίας» καταγράφεται στη δεύτερη θέση με 18,9%, συνεχίζοντας να απορροφά σημαντικό μέρος της λεγόμενης «αντισυστημικής ψήφου». Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 12,9%, παρουσιάζοντας αύξηση από το 10,5% του Απριλίου.
Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται σε ελεύθερη πτώση, καταγράφοντας μόλις 5% στην πρόβλεψη αποτελέσματος. Η δημοσκόπηση δείχνει την προοπτική εξακομματικής Βουλής, καθώς τόσο η «Νίκη» όσο και η Φωνή της Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου δεν καταφέρνουν να περάσουν το όριο του 3%. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να επηρεάσει τη δυνατότητα επίτευξης αυτοδυναμίας για τη Νέα Δημοκρατία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των πολιτών στο υποθετικό ερώτημα για το τι θα ψήφιζαν αν υπήρχαν αλλαγές στις ηγεσίες των κομμάτων.

Η πρόβλεψη αποτελέσματος και η πρόθεση ψήφου
Στην πρόβλεψη αποτελέσματος, η Νέα Δημοκρατία, με 31,9%, ξεπερνά με άνεση το ποσοστό των ευρωεκλογών (28,31%) και δείχνει να βρίσκεται σε ένα υπό διαμόρφωση δημοσκοπικό κύμα με ανοδικές τάσεις.
Σε αυτή τη μέτρηση, της πρόβλεψης αποτελέσματος, η Πλεύση Ελευθερίας αυξάνει τα ποσοστά της κατά μία μονάδα, από το 17,9% στο 18,9%, ενώ ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση με 12,9%. Έπονται ΚΚΕ με 7,3%, Ελληνική Λύση με 7,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 5%.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία είναι μακράν πρώτη με 27,7%, μια εντυπωσιακή ανάκαμψη από το 21,2% της αντίστοιχης έρευνας της περιόδου 4-6 Φεβρουαρίου (εν μέσω, τότε, συλλαλητηρίων για τα Τέμπη) και με άνοδο 1,7% σε σχέση με την τελευταία έρευνα των Real Polls/Protagon (4-7 Απριλίου) που είχε δώσει στο κυβερνών κόμμα ένα 26%.
Ακολουθεί η Πλεύση Ελευθερίας με 14,1% και το ΠΑΣΟΚ τρίτο κόμμα με 9,2%. Το ΚΚΕ καταγράφει 6,4%, η Ελληνική Λύση 5,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ 3,7%. Αναποφάσιστοι δηλώνουν 14,8% των ερωτηθέντων.

Τι θα ψήφιζαν οι πολίτες αν τα κόμματα είχαν άλλες ηγεσίες
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν τα ευρήματα σχετικά με την πρόθεση ψήφου σε υποθετικά σενάρια αλλαγής ηγεσίας στα κόμματα, αναδεικνύοντας τον κρίσιμο ρόλο των ηγετικών προσωπικοτήτων στη διαμόρφωση των εκλογικών συσχετισμών.
Στο σενάριο αυτό, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί μεν την πρωτοκαθεδρία, ωστόσο χωρίς τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποχωρεί σημαντικά στο 24%. Αντίθετα, ένα ΠΑΣΟΚ χωρίς τον Νίκο Ανδρουλάκη φαίνεται να ενισχύεται εντυπωσιακά, φτάνοντας το 17,1%.
Η «Πλεύση Ελευθερίας», χωρίς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, εμφανίζεται να καταρρέει στο 2,8%, ποσοστό που δεν της επιτρέπει είσοδο στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς τον Σωκράτη Φάμελλο, εμφανίζει ενίσχυση, ανεβαίνοντας στην τρίτη θέση με 8,4%. Παράλληλα, ποσοστό 17,5% των ερωτηθέντων δηλώνει αναποφάσιστο.

Αναφορικά με την αποτίμηση της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας, το 47,5% των πολιτών θεωρεί ότι η Κυβέρνηση ήταν εξίσου αποτελεσματική και μεταρρυθμιστική τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη θητεία της. Αντίθετα, το 29,4% εκτιμά ότι υπήρξε πιο επιτυχημένη στην πρώτη τετραετία.
Στο καίριο ερώτημα για τους λόγους της αδυναμίας της αντιπολίτευσης να ασκήσει ουσιαστική πίεση στην Κυβέρνηση, η πλειοψηφία (63,5%) αποδίδει το φαινόμενο στην έλλειψη ισχυρών ηγετικών φυσιογνωμιών.
Το 44,2% επισημαίνει την απουσία προγραμματικών προτάσεων, ενώ 27% αναφέρονται τόσο στην απροθυμία για συνεργασίες όσο και στην επικοινωνιακή υπεροχή της κυβέρνησης στα μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα, το 33% περίπου των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει ότι είναι πολύ ή αρκετά πιθανό να στηρίξει ένα νέο κόμμα που θα τοποθετείται στα δεξιά ή κεντροδεξιά του πολιτικού φάσματος. Αντίστοιχα, το 36% εμφανίζεται δεκτικό στην προοπτική ενός νέου πολιτικού φορέα στα αριστερά ή κεντροαριστερά.
Ποσοστό 45,4% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα συνιστούσε επιτυχία για το ΠΑΣΟΚ απλώς να αναδειχθεί δεύτερο κόμμα στις Εκλογές.
Για το 29,2%, επιτυχία θα ήταν η επίτευξη ποσοστού της τάξης του 20%, ανεξαρτήτως της τελικής κατάταξης, ενώ μόλις το 5,6% εκτιμά πως επιτυχία θα ήταν η πρωτιά.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις