«Κάποιοι θεωρούν ότι τα πανεπιστήμια είναι ελεύθεροι χώροι να τραμπουκίζουν, να ασχημονούν και να βιαιοπραγούν και αυτό δεν μπορεί να είναι ανεκτό», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σχολιάζοντας τα τελευταία επεισόδια στη Νομική, αλλά και τα χθεσινά στην Πολυτεχνειούπολη, όπου τραυματίσθηκε και η υπεύθυνη του κυλικείου του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι».

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι για τα συμβάντα θα επιληφθούν όλες οι αρμόδιες αρχές, διοικητικές και δικαστικές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τέτοια ζητήματα, ενώ επανέλαβε για μια ακόμα φορά την ευθύνη των πανεπιστημιακών αρχών να εφαρμόσουν τα μέτρα για τον έλεγχο εισόδου και την ταυτοποίηση όσων κινούνται εντός των πανεπιστημίων.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η βία στα πανεπιστήμια έχει μειωθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και έκανε ειδική αναφορά στις εκκενώσεις των καταλήψεων. Ταυτόχρονα δήλωσε την άποψη του να τιμωρείται με αναστολή της ιδιότητας του και να απομακρύνεται φοιτητής που βιαιοπραγεί εντός των πανεπιστημίων, «μέχρι να καταδικαστεί ή να αθωωθεί».

Όσον αφορά στον τρόπο αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ανέφερε:

«Η πρόσβαση και ο έλεγχος, η διαχείριση των πανεπιστημιακών χώρων ανήκει, σύμφωνα με το Σύνταγμα, στις διοικήσεις των πανεπιστημίων. Άρα το ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει, σε ποιον δίνει άδεια η διοίκηση του πανεπιστημίου να κάνει μια εκδήλωση, είναι δική της υπόθεση. Όποιος μπαίνει πρέπει να μπαίνει επώνυμα, να έχει ταυτότητα, να είναι κατατεθειμένο το όνομά του στο σύστημα, έτσι ώστε να είναι γνωστό στην αίθουσα ποιοι υπάρχουν και στη συνέχεια, αν συμβαίνουν εγκληματικές πράξεις, η αστυνομία να κάνει τη δουλειά της».

Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι οι πρυτανικές αρχές πρέπει να βάλουν κάμερες, μαγνητικές πύλες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο. «Αυτό που έχει σημασία είναι να μην είναι το πανεπιστήμιο ξέφραγο αμπέλι», σημείωσε.

Καταλήγοντας για το θέμα αυτό ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε:

«Η βία στα πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί πάρα πολύ. Τα φαινόμενα δεν είναι καθημερινά, όπως ήταν πριν. Δεν υπάρχουν καταλήψεις. Όλες οι καταλήψεις έχουν αδειάσει. Όλα τα πανεπιστήμια λειτουργούν κανονικά, με μια δύο εξαιρέσεις, όπου κάποιοι επιμένουν και εκεί θα χρειαστεί και η συμμετοχή των πανεπιστημιακών Αρχών, καθώς αυτά αποτελούν σημεία εκκίνησης βίας. Έτσι, νομίζω ότι το πρόβλημα- μαζί με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν- θα μηδενιστεί».