Από 1η Ιουνίου όσοι πολίτες δεν έχουν κάνει εγγραφή σε προσωπικό γιατρό θα εγγράφονται αυτόματα στο σύστημα βάσει των στοιχείων κατοικίας που έχουν δηλωμένα στον ΑΜΚΑ, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό πρακτορείο.
Η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης του προσωπικού γιατρού προχωρά με ταχείς ρυθμούς. Μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες έχουν προστεθεί σχεδόν 2.000 επιπλέον προσωπικοί γιατροί στο σύστημα, ανεβάζοντας το σύνολο των διαθέσιμων προσωπικών γιατρών σε 5.496. Επίσης, έχουν εγγραφεί έως σήμερα πάνω από 5 εκατομμύρια πολίτες.

Έως σήμερα, έχουν εγγραφεί πάνω από πέντε εκατομμύρια πολίτες, ενώ έχουν ενταχθεί περί τους 250 παιδιάτρους και παρέχουν δωρεάν δυνατότητα πρόσβασης σε προσωπικό παιδίατρο σε 350.000 παιδιά.
Από 1η Ιουνίου δε, όσοι πολίτες δεν έχουν κάνει εγγραφή σε προσωπικό γιατρό θα εγγράφονται αυτόματα στο σύστημα βάσει των στοιχείων κατοικίας που έχουν δηλωμένα στον ΑΜΚΑ.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον προσωπικό γιατρό που εκείνοι επιθυμούν, χωρίς καμία επιβάρυνση, τονίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Σημειώνει ότι η βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και αναφέρεται αναλυτικά στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει. Μεταξύ αυτών είναι και η ένταξη από αρχές Μαρτίου ορισμένων Κέντρων Υγείας στο πρόγραμμα εφημεριών των νοσοκομείων. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα το πρόγραμμα αποδίδει, καθώς σε μόλις τρεις εβδομάδες, τέσσερα Κέντρα Υγείας εξυπηρέτησαν περισσότερα από 10.000 περιστατικά.
Στην ίδια συνέντευξη, η κα. Αγαπηδάκη έκανε λόγο και για ένα σοβαρό διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα με την έλλειψη γενικών γιατρών και παθολόγων.
“Ενώ έχουμε υψηλό ποσοστό ιατρών συνολικά, μόλις το 6% από αυτούς -συνολικά, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα- είναι Γενικοί Ιατροί ή Παθολόγοι. Για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος, ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 20%, και σε χώρες όπως η Πορτογαλία που έχουν πετύχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το ποσοστό φτάνει και το 40%. Άρα, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας” ανέφερε χαρακτηριστικά.
“Αυτός είναι και ο λόγος που δίνουμε σήμερα ισχυρά επιστημονικά και οικονομικά κίνητρα στους νέους γιατρούς, ώστε να ακολουθήσουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής ή της Παθολογίας.
Για πρώτη φορά δίνουμε εφάπαξ οικονομικό κίνητρο ύψους 40.000 ευρώ σε νέους ιατρούς που θα επιλέξουν να εκπαιδευτούν στις ειδικότητες της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και της Παθολογίας” πρόσθεσε.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις