Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σήμερα, Τρίτη, και αύριο, Τετάρτη, στις εργασίες του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιείται στη Βαλένθια της Ισπανίας.
Η παρουσία Μητσοτάκη στην Ισπανία
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα αναδειχθεί η νέα ηγεσία της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς για την επόμενη τριετία, σε μία περίοδο ιδιαίτερης σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, εν μέσω των μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών και οικονομικών συνθηκών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να αποτελέσουν κρίσιμα ζητήματα όπως η συλλογική ασφάλεια και άμυνα, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών.
Στόχος της ΕΕ, μέσα από την παρουσίαση του προγράμματος ReArm, είναι η υλοποίηση της στρατηγικής για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος και της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Η Ελλάδα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαβουλεύσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά την πρόταση για μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία.
Ο Κωστής Χατζηδάκης είναι υποψήφιος για μία από τις θέσεις αντιπροέδρου του ΕΛΚ
Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας Πετέρι Όρπο και τον Σουηδό ομόλογό του Ουλφ Κρίστερσον.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ισχυρή παρουσία της Νέας Δημοκρατίας στο ΕΛΚ αποτυπώνεται τόσο μέσω της υποψηφιότητας Χατζηδάκη όσο και μέσα από την ευρωπαϊκή και μεταρρυθμιστική κατεύθυνση που εκφράζει ο πρωθυπουργός. Η πολιτική σταθερότητα που επικρατεί στην Ελλάδα ενισχύει περαιτέρω το κύρος της χώρας σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις για την ΕΕ, συμβάλλοντας ενεργά στη διαμόρφωση των κρίσιμων πολιτικών αποφάσεων που θα επηρεάσουν τη μελλοντική πορεία της Ένωσης.
Υπενθυμίζεται πως ο Φρίντριχ Μερτς, που έχει συναντηθεί στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό, είναι υπέρμαχος μίας πιο ρωμαλέας πολιτικής στο πεδίο των εξοπλισμών για την υπεράσπιση της Ευρώπης. Οι ηγέτες της Φινλανδίας και της Σουηδίας είχαν συμμετάσχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο Βορρά-Νότου, τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου είχαν συζητηθεί στόχοι και πολιτικές ως προς τις ανάγκες και τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας, με δεδομένη την εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης Τραμπ να μειώσει το στρατιωτικό αποτύπωμα των ΗΠΑ στη Γηραιά Ήπειρο και να αυξηθεί ο στόχος των αμυντικών δαπανών για τα μέλη του NATO.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις