Στο «σκοτάδι» παραμένουν οι αρχές σε Ισπανία, Πορτογαλία και ορισμένες περιοχές της Γαλλίας, καθώς δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί η αιτία του μπλακάουτ που επηρέασε εκατομμύρια ανθρώπους. Η πλήρης αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης δεν έχει επιτευχθεί, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έναν συνδυασμό παραγόντων, αποκλείοντας προς το παρόν το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης.

Η πρωτοφανής διακοπή ρεύματος προκάλεσε χάος και σοβαρές δυσλειτουργίες σε Ισπανία, Πορτογαλία και τμήματα της Γαλλίας το βράδυ της Δευτέρας.

Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου εμπορικού φορέα της ευρωπαϊκής ενεργειακής βιομηχανίας στο BBC, ένα τεχνικό πρόβλημα στη διασύνδεση του ηλεκτρικού δικτύου μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας φαίνεται να ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν στο μπλακάουτ.

Ο Κρίστιαν Ρούμπι, στέλεχος της Eurelectric (ευρωπαϊκή υπηρεσία ενέργειας), δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο ότι ένα «συγκεκριμένο περιστατικό με μια διασύνδεση μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας» συνέβη τη Δευτέρα.

Πρόσθεσε ότι αυτό «σήμαινε ότι το ισπανικό δίκτυο αποσυνδέθηκε από το ευρύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο».

Σημείωσε ωστόσο ότι το περιστατικό της διασύνδεσης ήταν απίθανο να προκάλεσε τη διακοπή από μόνο του και ότι «πιθανότατα υπήρχαν και άλλα στοιχεία που προστέθηκαν σε αυτήν την εξίσωση».

Η διακοπή ηλεκτροδότησης ξεκίνησε περίπου μεταξύ 1:00 και 1:30 το μεσημέρι της Δευτέρας, με την κατάσταση να επιδεινώνεται ραγδαία.

Στη Μαδρίτη, οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια ή στους χώρους όπου βρίσκονταν και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ζητώντας παράλληλα να μην καλούν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης παρά μόνο σε περίπτωση πραγματικής ανάγκης.

Σύμφωνα με Ισπανό πάροχο ενέργειας, η πλήρης αποκατάσταση του ρεύματος ενδέχεται να διαρκέσει έως και 10 ώρες, ενώ η πορτογαλική εταιρεία REN εκτίμησε ότι στην Πορτογαλία η διαδικασία επαναφοράς της ηλεκτροδότησης μπορεί να χρειαστεί μέχρι και μία εβδομάδα.

Η αιτία της διακοπής ρεύματος δεν έχει επισήμως εξακριβωθεί

Η αιτία της εκτεταμένης διακοπής ρεύματος δεν έχει ακόμη επισήμως εξακριβωθεί, ενώ οι αρμόδιες αρχές συνεχίζουν τις έρευνες προκειμένου να εντοπίσουν την πηγή της βλάβης και να αποτρέψουν τυχόν επανάληψη του φαινομένου.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας προχώρησε στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο, διευκρινίζοντας ότι το καθεστώς αυτό θα ενεργοποιείται σε περιοχές που το ζητούν επισήμως. Ήδη, η Μαδρίτη, η Ανδαλουσία και η Εστρεμαδούρα έχουν αιτηθεί την ανάληψη του ελέγχου της δημόσιας τάξης και άλλων κρίσιμων λειτουργιών από την κεντρική κυβέρνηση.

Για την ενίσχυση της ασφάλειας, έχει αποφασιστεί η ανάπτυξη 30.000 αστυνομικών σε καίρια σημεία.

Τα σενάρια για το μπλακ άουτ

Πέραν του σεναρίου της κυβερνοεπίθεσης, που εκτός του Πορτογάλου πρωθυπουργού απέκλεισε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει σχετική ένδειξη μέχρι στιγμής, ένα άλλο σενάριο αφορά στην υπερπαραγωγή ηλιακής ενέργειας και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η υπερπροσφορά ρεύματος και η χαμηλή ζήτηση μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπία σο σύστημα και να προκαλέσει μπλακ άουτ, λένε ειδικοί. Σύμφωνα με την Κάθριν Πόρτερ, ανεξάρτητη σύμβουλο ενέργειας, «όσο περισσότερη αιολική και ηλιακή ενέργεια υπάρχει στο δίκτυο, τόσο λιγότερο σταθερό γίνεται το δίκτυο και τόσο πιο δύσκολη είναι η διαχείριση των βλαβών. «Θα έλεγα ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η μεγάλη ποσότητα ηλιακής ενέργειας στο σύστημα να δημιούργησε τις συνθήκες για να γίνει αυτό ένα εκτεταμένο μπλακ άουτ και να το επιδείνωσε πολύ.»

Οι παραδοσιακές γεννήτριες, όπως οι σταθμοί άνθρακα και υδροηλεκτρικοί σταθμοί, συνδέονται απευθείας στο δίκτυο μέσω βαρέων μηχανών περιστροφής που αποθηκεύουν αδράνεια, η οποία λειτουργεί ως αμορτισέρ, προστατεύοντας από τυχόν διακοπές εφοδιασμού λόγω αλλαγών στην ηλεκτρική συχνότητα.

Σύμφωνα με το τρίτο σενάριο, που επικαλούνται στην Πορτογαλία, το μπλακ άουτ ενδέχεται να προκλήθηκε λόγω ακραίων διακυμάνσεων θερμοκρασίας στην Ισπανία, που πυροδότησε «ανώμαλες ταλαντώσεις» σε γραμμές πολύ υψηλής τάσης, ένα φαινόμενο γνωστό ως «επαγόμενη ατμοσφαιρική διακύμανση».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις