Την επέκταση της προθεσμίας για τον καθαρισμό των οικοπέδων μέχρι τις 15 Ιουνίου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης για την αντιπυρική περίοδο του 2025.
Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν, οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική διαδικασία καθαρισμού έως τη νέα καταληκτική ημερομηνία, καταθέτοντας ηλεκτρονικά την απαιτούμενη αίτηση μέσω της πλατφόρμας του gov.gr. Στις περιπτώσεις εγκαταλελειμμένων οικοπέδων, την ευθύνη της απομάκρυνσης της ξεράς βλάστησης θα αναλάβουν οι αρμόδιοι δήμοι. Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, προβλέπονται πρόστιμα.
Πώς γίνεται ο καθαρισμός
Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:
- Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
- Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως, ενδεικτικά, το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
- Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
- Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων. - Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.
Τα πρόστιμα
Η μη δήλωση καθαρισμού επιφέρει πρόστιμο 1.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης προβλέπεται φυλάκιση έως δύο έτη και πρόστιμο έως 54.000 ευρώ. Οι υποχρεωμένοι σε καθαρισμό περιλαμβάνουν ιδιοκτήτες και μισθωτές αδόμητων οικοπέδων σε ρυμοτομημένες περιοχές, οικισμούς, καθώς και εκτάσεις εντός 100 μέτρων από αυτές, ενώ εξαιρούνται διαμορφωμένοι κήποι και φυτευμένες επιφάνειες πολυκατοικιών.
Η δε συντήρηση του οικοπέδου πρέπει να διαρκεί καθ’ όλη την αντιπυρική περίοδο (1 Μαΐου – 31 Οκτωβρίου). Ο καθαρισμός περιλαμβάνει απομάκρυνση ξερών δέντρων, κλαδιών και εύφλεκτων υλικών, καθώς και ασφαλή μεταφορά υπολειμμάτων.
Η διάταξη
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη (αρ. 20/2024), οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, υποχρεούνται να προβαίνουν σε καθαρισμό των ανωτέρω, ενώ από το πεδίο εφαρμογής εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι ή φυτευμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτιρίων, πολυκατοικιών κ.ά. των ανωτέρω περιοχών και εκτάσεων.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να προχωρήσουν στον καθαρισμό των οικοπέδων τους, τονίζοντας:
«Δεν είναι ζήτημα επιβολής προστίμων ή κατασταλτικών μέτρων -θα γίνουν και αυτά-, αλλά είναι ζήτημα στοιχειώδους συναίσθησης ότι με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα τη δική μας περιουσία, αλλά συμβάλλουμε και σε μια μεγάλη συλλογική προσπάθεια να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο που θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο στη διαχείρισή του».
Τα στοιχεία
Τα διαθέσιμα στοιχεία του 2024 που παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, με αφορμή την καταστροφή της Πεντέλης αναφέρουν ότι στις περιοχές όπου έγιναν πολυάριθμες και χωρικά πυκνές δηλώσεις καθαρισμού η φωτιά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προχώρησε στο εσωτερικό τους, ενώ εκεί όπου δεν έγιναν δηλώσεις η φωτιά εξαπλώθηκε πιο μαζικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο οικισμός της «Διώνης» στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή έγιναν μαζικοί καθαρισμοί οικοπέδων, δηλαδή είχαν γίνει 300 δηλώσεις καθαρισμού, και ενώ η πυρκαγιά διέσχισε μέρος του οικισμού, δεν υπήρξαν σημαντικές ζημιές σε κατοικίες.
Η πλατφόρμα για τις δηλώσεις των Ακαθάριστων Οικοπέδων λειτούργησε και ως εργαλείο για τη συλλογή δεδομένων για το αστικό και περιαστικό κομμάτι της πυρκαγιάς. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε ανάλυση των δεδομένων και αντιπαραβολή με τις 83.000 δηλώσεις καθαρισμού οικοπέδων στις πυρόπληκτες περιοχές των δήμων Βριλησσίων, Διονύσου, Μαραθώνα, Μεγαρέων, Παλλήνης, Πεντέλης, Ραφήνας – Πικερμίου, Χαλανδρίου και Ωρωπού. Διαπιστώθηκε ότι όπου δεν έγιναν καθαρισμοί υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις όπου καταγράφηκαν στις αυτοψίες καμένες κατοικίες ακατάλληλες και προσωρινά ακατάλληλες προς χρήση.
Ειδικότερα, από τις 146 κατοικίες που χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλες προς χρήση και κατεδαφιστέες («κόκκινες») και προσωρινά ακατάλληλες προς χρήση («κίτρινες»), το 80% δεν είχε δήλωση καθαρισμού των οικοπέδων τους, ενώ στο 20% των περιπτώσεων όπου αυτό είχε συμβεί οι ζημιές ήταν ως επί το πλείστον πιο περιορισμένες.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις