Το δώρο Πάσχα 2025 μπαίνει στους λογαριασμούς των εργαζομένων μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου 2025. Οι διατάξεις που ρυθμίζουν την καταβολή των δώρων εορτών είναι αναγκαστικού δικαίου, γεγονός που σημαίνει ότι οποιαδήποτε αντίθετη ρητή ή σιωπηρή συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου είναι άκυρη. Επιπλέον, ο εργαζόμενος δεν μπορεί να παραιτηθεί από το δικαίωμά του να λάβει το Δώρο Πάσχα.

Πώς υπολογίζεται

Πρόκειται για το μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο. Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής:

Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Αν ο μισθωτός ασθένησε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα αφαιρεθούν μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας απ’ τον ασφαλιστικό φορέα.

Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο μόνο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.

Δώρο Πάσχα 2025: Μέχρι πότε μπορεί να γίνει η πληρωμή © Boba Jaglicic/ Unsplash

Ποιοι χρόνοι δεν συνυπολογίζονται στο δώρο Πάσχα

  • Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές.
  • Δεν λαμβάνεται υπόψη το διάστημα απουσίας των εργαζομένων λόγω συνδικαλιστικής δραστηριότητας (δηλαδή ο χρόνος της συνδικαλιστικής άδειας)
  • Σχετικά με την απεργία, η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι οι ημέρες της απεργίας δεν υπολογίζονται στο χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν μπορεί επομένως να χαρακτηριστεί σαν δικαιολογημένη απουσία. Κατ’ αναλογία το ίδιο ισχύει και με τις στάσεις εργασίας αφού και αυτές αποτελούν στην πραγματικότητα απεργία.

Τι γίνεται αν ο εργοδότης δεν καταβάλει το Δώρο Πάσχα

Στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν καταβάλει το δώρο Πάσχα μέσα στη νόμιμη προθεσμία, οι εργαζόμενοι- είτε ατομικά είτε μέσω των σωματείων που τους εκπροσωπούν- έχουν το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να απευθυνθούν άμεσα στην αρμόδια Υπηρεσία της Επιθεώρησης Εργασίας. Εκεί μπορούν να προχωρούν σε καταγγελία, η οποία οδηγεί στη σύνταξη επίσημης μηνυτήριας αναφοράς. Αυτή η αναφορά διαβιβάζεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα, προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του εργοδότη για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας. Παράλληλα, η υπόθεση διαβιβάζεται και στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, ώστε να ενεργοποιηθεί η αυτόφωρη διαδικασία σύλληψης, εφόσον συντρέχουν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις.