Η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα δάνεια που χορηγήθηκαν κατά το πρώτο από τα τρία προγράμματα διάσωσης για την κρίση χρέους δέκα χρόνια νωρίτερα, το 2031 αντί για το 2041, σύμφωνα με δηλώσεις δύο κυβερνητικών αξιωματούχων που επικοινώνησαν αποκλειστικά με το Reuters, υπό τον όρο της ανωνυμίας. Οι πληρωμές, όπως ανέφεραν οι αξιωματούχοι, θα γίνονται σε ετήσιες δόσεις ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Στόχος μας είναι να αποπληρώσουμε πλήρως τα υπόλοιπα δάνεια από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, τα οποία λήγουν το 2041, δέκα χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο ένας από τους αξιωματούχους. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η Ελλάδα θα αξιοποιήσει τα διαθέσιμα ταμειακά αποθέματα ύψους 37 δισ. ευρώ, τα οποία προήλθαν από τα μεγαλύτερα από τα αναμενόμενα πρωτογενή πλεονάσματα και τις νέες εκδόσεις ομολόγων, για να χρηματοδοτήσει τις αποπληρωμές.
Ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων ότι τα δάνεια θα αποπληρωθούν νωρίτερα από το αναμενόμενο, αν και δεν παρέθεσε λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ή το ύψος των ετήσιων πληρωμών.
«Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η προσέγγιση θα καταστήσει την Ελλάδα σε θέση να απαλλαγεί από τον τίτλο της πιο υπερχρεωμένης χώρας της ΕΕ τα επόμενα χρόνια», δήλωσε. «Πρόκειται για έναν ρεαλιστικό και εφικτό στόχο».
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να μειωθεί κάτω από το 140% μέχρι το 2027
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, το οποίο είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη αυτή τη στιγμή, αναμένεται να μειωθεί κάτω από το 140% του ΑΕΠ μέχρι το 2027.
Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, το χρέος αναμένεται να φτάσει περίπου το 135% του ΑΕΠ μέχρι το 2027, πιθανόν ξεπερνώντας αυτό της Ιταλίας, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί στο 138% του ΑΕΠ το 2026.
Όπως αναφέρθηκε από έναν από τους αξιωματούχους, το 2024 το χρέος θα μειωθεί σε απόλυτους αριθμούς, φτάνοντας τα 365,8 δισ. ευρώ για πρώτη φορά από την έξοδο της χώρας από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.
Η Ελλάδα έχει μειώσει το βάρος του χρέους της περισσότερο από 50 ποσοστιαίες μονάδες, στο 147% του ΑΕΠ, την ώρα που το χρέος των μεγάλων οικονομιών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ιταλίας, αυξάνεται, εν μέρει λόγω των αυξημένων αμυντικών δαπανών.
Το κόστος δανεισμού μειώθηκε δραστικά από τότε που η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα το 2023 και είναι τώρα χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας, σημειώνει το Reuters.
Πολλοί Έλληνες που έχασαν τα πάντα στην κρίση εξακολουθούν να δυσκολεύονται με τους χαμηλότερους μισθούς και τον πληθωρισμό. Ωστόσο, η οικονομία έχει ανακάμψει και η κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη 2,3% φέτος, διπλάσια από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, τονίζεται επίσης στο δημοσίευμα.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις