Κλάδοι εργαζομένων διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εργασίας και ζητούν βελτιώσεις στους μισθούς, καθώς και μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της στεγαστικής κρίσης. Η απεργία φέρνει αλλαγές στις μετακινήσεις με το μετρό, τα λεωφορεία και τον ΗΣΑΠ. 

Το Μετρό και τα Μέσα σταθερής τροχιάς θα δουλέψουν από τις 10:00 έως τις 17:00 το απόγευμα. Πριν τις 10:00 και μετά τις 17:00 θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας.

Ο ΟΑΣΑ και ο ΗΛΠΑΠ, εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες πληροφορούν το κοινό για στάση εργασίας στα λεωφορεία και τρόλεϊ την 9η Απριλίου. Συγκεκριμένα, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ αναμένεται να κινηθούν από τις 9:00 έως τις 21:00 λόγω στάσεων εργασίας (από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας τους).

Τι θα γίνει με τα Μέσα Μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσει στις 9/4 ο ΟΑΣΘ, αφού οι εργαζόμενοί του θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία. Συγκεκριμένα, στις 9/4 θα κυκλοφορούν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης 50 λεωφορεία, ενώ κανονικά θα διεξάγεται η νυχτερινή γραμμή του αεροδρομίου (Ν1) και η δωρεάν εξυπηρέτηση ασφαλείας που παρέχει ο οργανισμός σε ΑμεΑ.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωσή τους, διεκδικούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πραγματικές αυξήσεις, τη λήψη μέτρων για την πάταξη της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, τη βελτίωση των όρων εργασίας με προστασία των επαγγελματικών ειδικοτήτων και αναγνώριση της συνολικής προϋπηρεσίας τους και τη στήριξη της δημόσιας αστικής συγκοινωνίας, ως κοινωνικό αγαθό που είναι.

Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) στις 10.30 το πρωί.

Δεμένα τα πλοία – Απεργούν οι ναυτεργάτες

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) συμμετέχει στην απεργία, με τα πλοία να παραμένουν δεμένα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, επηρεάζοντας τα δρομολόγια των πλοίων.

Τι θα γίνει με τις πτήσεις

Η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ) συμμετέχει στην απεργία, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αναβολές και τροποποιήσεις στις πτήσεις.
Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ) συμμετέχουν στην απεργία από 00.01 ως 24.00.

Κατά τη διάρκεια της απεργίας θα εξυπηρετηθούν μόνον οι:

  • Πτήσεις που υπερίπτανται του FIR Αθηνών.
    Πτήσεις που μεταφέρουν Αρχηγούς Κρατών, Πρωθυπουργούς.
  • Πτήσεις της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέχουν σε επιχειρησιακές αποστολές και προγραμματισμένες ασκήσεις.
  • Πτήσεις αεροσκαφών που αντιμετωπίζουν ασυνήθεις καταστάσεις ή διατελούν σε κατάσταση ανάγκης.
  • Νοσοκομειακές πτήσεις.
  • Πτήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.
  • Πτήσεις αεροσκαφών έρευνας και διάσωσης.

Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία της Τετάρτης

Εκπαιδευτικοί (Καθηγητές, Δάσκαλοι)

Τα εκπαιδευτικά σωματεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας θα δώσουν το «παρών» στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Όπως αναφέρει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, βασικό αίτημα είναι η αξιοπρεπής διαβίωση των εργαζομένων και των οικογενειών τους, με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς ενάντια στην ακρίβεια και τα απλησίαστα ενοίκια.

Εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμους)

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί τους εργαζομένους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμμετάσχουν στην απεργία, επηρεάζοντας τη λειτουργία δήμων και κοινοτήτων σε όλη τη χώρα.
Κλειστοί θα παραμείνουν οι δήμοι την Παρασκευή 21 Μαρτίου λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που προκήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ για το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η Ομοσπονδία ζητεί μονιμοποίηση των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές των δήμων που απασχολούνται σε προγράμματα ΕΣΠΑ.

Την ίδια ημέρα στις 11:00 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας (Δραγατσανίου 8), ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών (Βασ. Σοφίας 15).