Την άμεση πρόσληψη υπαλλήλων στο δημόσιο, ειδικά σε ευαίσθητους τομείς της υγείας, παιδείας, ασφαλιστικών ταμείων κ.α., όπου η υποστελέχωση είναι από 20% έως 40%, ζητά ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Πάιδας.

Ο κ. Πάιδας επισημαίνει πως για να καλυφθεί έστω και στο ελάχιστο η λειτουργία του δημοσίου, δημιουργήθηκε το τεράστιο φαινόμενο των 75.000 με 78.000 συμβασιούχων, οι οποίοι απασχολούνται με εργασιακές σχέσεις που υποβιβάζουν κάθε ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Αναφορικά με την αξιολόγηση των υπαλλήλων του δημοσίου, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ τάσσεται υπέρ

 μίας αξιολόγησης-αποτίμησης του έργου των δημοσίων υπηρεσιών και των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία δε θα είναι τιμωρητική και δε θα συνδέεται με τη βαθμολογική και μισθολογική τους εξέλιξη.

Τέλος προαναγγέλει νέες δυναμικές κινητοποιήσεις σε συμμαχία με όλους τους κοινωνικούς φορείς και ομάδες που πλήττονται από τα μέτρα της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως πως οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν χάσει περίπου το 30% των μισθών τους από το 2010 μέχρι σήμερα.

Ερώτηση: Μετά από οκτώ χρόνια μνημονιακών παρεμβάσεων στο δημόσιο πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση για μισθωτούς και συνταξιούχους;

Απάντηση: Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν κληθεί να κάνουν αιματηρές θυσίες, με τους μισθούς και τις συντάξεις να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση στα χρόνια των μνημονίων.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των παρεμβάσεων θέλω να επισημάνω πως οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν χάσει περίπου το 30% των μισθών τους από το 2010 μέχρι σήμερα. Ενδεικτικά αναφέρω την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, το νέο μισθολόγιο με χαμηλότερα κατά 200 ευρώ ανά κατηγορία καταληκτικό μισθό, το πάγωμα της ωρίμανσης για τη διετία 2016- 2017, το ψαλίδισμα των επιδομάτων.

Το ίδιο διάστημα μειώθηκαν οι συντάξεις έως και 40%, ενώ και η επόμενη ημέρα διαγράφεται ζοφερή. Συντάξεις και αφορολόγητο είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα κοπούν, αφαιρώντας περίπου 4 δισεκατομμύρια από τις τσέπες των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Μισθοί και προσλήψεις στο δημόσιο θα παραμείνουν υπό αυστηρή εποπτεία. Οι νέες δεσμεύσεις φτάνουν έως και το 2022 και βλέπουμε.

Δεν μπορεί να κληθούν οι εργαζόμενοι να κάνουν νέες θυσίες. Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή την επίθεση, που δέχονται μισθοί και συντάξεις.

Ερώτηση: Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης αποτελούν πραγματικότητα και στο δημόσιο τομέα. Ποιες διαστάσεις έχει πάρει το φαινόμενο;

Απάντηση: Στα χρόνια των μνημονιακών παρεμβάσεων

οι εργαζόμενοι στο δημόσιο μειώθηκαν κατά 125.000. Αποτέλεσμα : η υποστελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών, που ειδικά στους ευαίσθητους τομείς της υγείας, παιδείας, κοινωνικής μέριμνας, ΟΤΑ και πολιτισμού.

Οι αναλογίες 1/10, 1/5, ¼ των τελευταίων ετών έχει κατατάξει την Ελλάδα πολύ κάτω από το μέσο όρο των υπαλλήλων στα κράτη της Ε.Ε. Η κάλυψη στους κρίσιμους τομείς του δημοσίου σε ανθρώπινο δυναμικό δεν υπερβαίνει το 70% των οργανικών θέσεων των μνημονιακών οργανογραμμάτων.

Έτσι για να καλυφθεί έστω και στο ελάχιστο η λειτουργία του δημοσίου δημιουργήθηκε το τεράστιο φαινόμενο των συμβασιούχων. Πρόκειται για 75.000 με 78.000 απασχολούμενους με εργασιακές σχέσεις που υποβιβάζουν κάθε ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Πρέπει να μπει τέλος σε αυτό το φαινόμενο , που οδηγεί σε μία νέα γενιά συμβασιούχων χωρίς ασφάλεια, ποιότητα δουλείας και στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Να γίνουν προσλήψεις υπαλλήλων, ειδικά σε ευαίσθητους τομείς της υγείας, παιδείας, ασφαλιστικών ταμείων κ.α., όπου η υποστελέχωση είναι από 20% έως 40%

Απαντώντας δε στους μόνιμους κατήγορους του Δημοσίου οφείλω να πω ότι, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Ακόμη, το δημοσιονομικό κόστος του Ελληνικού κράτους, σε σχέση με τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων είναι επίσης κάτω από τον μέσο όρο των άλλων Ευρωπαϊκών κρατών.

Ερώτηση. Ποια είναι η στάση της ΑΔΕΔΥ στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων;

Απάντηση: Η ΑΔΕΔΥ είναι υπέρ μίας αξιολόγησηςαποτίμησης του έργου των δημοσίων υπηρεσιών και των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία δε θα είναι τιμωρητική και δε θα συνδέεται με τη βαθμολογική και μισθολογική τους εξέλιξη.

Η αξιολόγηση δεν θα οδηγεί στην απόλυση του υπαλλήλου, αλλά θα οδηγεί στη βελτίωση των ικανοτήτων του, μέσω της διαδικασίας επιμόρφωσης. Στόχος είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη, μέσω της βελτίωσης των δομών αλλά και των ίδιων των δημοσίων υπαλλήλων.

Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η άμεση κατάργηση της τροπολογίας Γεροβασίλη, που ποινικοποιεί τη συμμετοχή των προϊσταμένων στην απεργία αποχή που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ αποκλείοντας τους από το διεκδίκηση θέσης ευθύνης. Αυτή τη στιγμή το θέμα βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και αναμένουμε το φθινόπωρο τις τελικές αποφάσεις.

Ερώτηση: Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει στη δημόσια διοίκηση, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική;

Απάντηση: Βασική αναγκαιότητα είναι η βελτίωση της νομοθετικής παραγωγής, η μείωσης της πολυνομίας και της κακονομίας έτσι ώστε η νομοθεσία να γίνει απλή, σταθερή και λειτουργική.

Απαιτείται :

*Eυρύς κοινωνικός διάλογος για τον προσδιορισμό μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής στο δημόσιο προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας.

*Καινούργια οργανογράμματα σε όλα τα υπουργεία.

*Αύξηση των διαθέσιμων πόρων για την παροχή επαρκών και ποιοτικών δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών προς τον πολίτη

*Εκπαίδευση και επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων ανά πενταετία στις νέες τεχνολογίες, στις νέες συνθήκες εργασίας καθώς και στις προοπτικές του τομέα τους.

*Επαρκής αξιοποίηση και ορθολογική κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού (κινητικότητα).

Ερώτηση: Ποιες είναι οι προτεραιότητες της ΑΔΕΔΥ το επόμενο διάστημα ;

Απάντηση: Το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα με συντονισμένες προσπάθειες και συμμαχία όλων των κοινωνικών φορέων και ομάδων πρέπει να παλέψει.

Να παλέψει όχι απλά για να περισώσει ότι μπορεί αλλά και για να διεκδικήσει από εδώ και μπρος κομμάτι από τα ματωμένα υπερπλεονάσματα που η κυβέρνηση εντελώς ανάλγητα συνεχίζει να περιμαζεύει.

Θέλω να καταστήσω σαφές πως οι εργαζόμενοι στα χρόνια των μνημονιακών παρεμβάσεων έδωσαν πολλά και δεν αντέχουν περαιτέρω αφαίμαξη των εισοδημάτων τους.