Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης μίλησε σήμερα στο OPEN για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για την τραγωδία στα Τέμπη, μετά από όσα υποστηρίζουν τα Πανεπιστήμια Γάνδης και Πίζας για την πυρόσφαιρα.
«Είναι δύσκολη η θέση μου γιατί ως εποπτεύων τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ είναι αυστηρή για να διασφαλίσει το έργο μιας ανεξάρτητης επιτροπής» δήλωσε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ζήτησε «ο διάλογος να γίνει επί όσων έχουν αναγραφεί στο πόρισμα. Είχα πει και το πιστεύω ότι το πόρισμα δεν είναι παίρνω ό,τι με βολεύει. Το κυριότερο κομμάτι του πορίσματος είναι οι λόγοι για τους οποίους συγκρούστηκαν τα τρένα και εμένα ο ρόλος μου είναι να μηδενίσω τους λόγους για να μην ξανασυμβεί αυτό».
Σύμφωνα με απόσπασμα από το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα περί πυρόσφαιρας, «επειδή δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να καταλήξουμε με επιστημονικό τρόπο, δεσμεύεται ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ να συμβληθεί με ινστιτούτο εγνωσμένου κύρους που να πιστώσει την αξιοπιστία της επιστημονικής μεθόδου που έχει εισφέρει κάθε πραγματογνώμονας, παρόλα αυτά αποφασίσαμε να μην μεταθέσουμε την ημερομηνία έκδοσης του πορίσματος».
Ο κ. Κυρανάκης ρωτήθηκε για την ανάταξη του ΟΣΕ, σημειώνοντας ότι αυτό περιλαμβάνει «δύο πυλώνες: το προσωπικό πρώτης γραμμής και τα συστήματα τεχνολογίας και ασφαλείας. Και τα δύο είναι σημαντικά Ούτε ο άνθρωπος μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τεχνολογία, ούτε το αντίθετο. (…) Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιος κάνει καλά τη δουλειά του και ποιος είναι χαβαλές. Οι καλοί πρέπει να επιβραβεύονται και οι κακοί να απολύονται. Αυτοί που θα κάνουν τρία σοβαρά σφάλματα θα απολύονται. Στο πρώτο λάθος θα απομακρύνεται από τη θέση του για να επανεκπαιδευτεί, στο δεύτερο θα γίνεται πιο σοβαρή επανεκπαίδευση και στο τρίτο θα απολύεται. Υπάρχει στον σιδηρόδρομο ένα Γενικός Κανονισμός Κίνησης αλλά δεν αρκεί μόνο το δόγμα της αυστηρής εφαρμογής. Την ώρα που συμβαίνει ένα μικρό λάθος και έχουμε αλληλουχία λαθών, αυτό δεν εντοπίζεται όταν πρέπει και εκεί θα παρεμβαίνει η τεχνολογία για να εντοπίζεται την ίδια στιγμή».
Σύμφωνα με τον κ. Κυρανάκη, «από τους 1300 εργαζομένους στον ΟΣΕ, οι 800 είναι με σύμβαση παροχής υπηρεσιών άρα εκτός ΑΣΕΠ. Στη νέα ΑΕ θέλουμε νέα εταιρική δομή και θέλουμε να πάρουμε σοβαρό κόσμο από την αγορά και με σύμβαση ιδιωτικού έργου θα γίνονται οι προσλήψεις. Η στρατηγική είναι πρώτα να φτιάξουμε δίκτυο σε πανευρωπαϊκά επίπεδα με έργα που θα ολοκληρωθούν εντός 15μηνου. Ο στόχος μας είναι όποιος λειτουργεί πάνω στο ελληνικό δίκτυο να φέρει καινούργια τρένα, τα οποία όμως η Hellenic Train λέει ότι θα τα φέρω όταν είναι έτοιμο το δίκτυο. Σε τρεις μήνες θα είναι έτοιμο σύστημα που θα βλέπει σε ακρίβεια 5 εκατοστών το πού είναι τα τρένα και θα το βλέπουν όλοι με το ενιαίο κέντρο να έχει alerts για να διορθώνεται επί τόπου όποιο λάθος».