Τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής αναμένουν σήμερα τις γραπτές εξηγήσεις του πρώην υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου, ώστε να προχωρήσουν στην οριστική απόφαση για την παραπομπή του στο Δικαστικό Συμβούλιο.
Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί, ενώ η κλήση του κ. Τριαντόπουλου εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, δίνοντάς του τη δυνατότητα να παραστεί και να παράσχει εξηγήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υφυπουργός αναμένεται να τοποθετηθεί μέσω υπομνήματος, χωρίς να εστιάζει στην ουσία της υπόθεσης που αφορά τις εντολές αλλοίωσης του τόπου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.
Ο ίδιος θα επιμείνει στο αρχικό του αίτημα, ζητώντας να του ασκηθεί άμεσα δίωξη για παράβαση καθήκοντος, ώστε η υπόθεσή του να εξεταστεί από την τακτική δικαιοσύνη.
Παράλληλα, η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να πυροδοτήσει έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης.
Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι η άμεση παραπομπή του Χρήστου Τριαντόπουλου στο Δικαστικό Συμβούλιο είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και διασφαλίζει την πλήρη διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών από ανώτατους δικαστικούς, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις. Παράλληλα, τονίζει ότι η διαδικασία βασίζεται στην εισαγγελική διάταξη, την οποία είχαν επικαλεστεί το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής.
Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση επιμένει ότι ο φάκελος της υπόθεσης και η έρευνα για την τραγωδία των Τεμπών πρέπει να παραμείνουν στη Βουλή για περαιτέρω εξέταση. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ορισμένα κόμματα να αποχωρήσουν από τη διαδικασία, διαμαρτυρόμενα για την εξέλιξη της υπόθεσης.
Σε περίπτωση που επικρατήσει η άποψη της πλειοψηφίας, τα κόμματα θα έχουν περιθώριο περίπου 10 ημερών για να συντάξουν τα συμπεράσματα τους ενώ το συνολικό πόρισμα θα εισαχθεί στην Ολομέλεια εντός του πρώτου 15ημερου του Απριλίου για την τελική ψηφοφορία.
Το πόρισμα θα καταλήγει στην πρόταση άσκησης δίωξης για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και εφόσον εγκριθεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές – που είναι και το πιθανότερο – ο κ. Τριαντόπουλος θα παραπεμφθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο. Η 5μελής σύνθεσης του ανώτατου δικαστικού συμβουλίου θα καθοριστεί με κλήρωση.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις