Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε μια περίοδο όπου η Ευρώπη καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για την κοινή άμυνα, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Ουκρανικό.

Βασικό θέμα της Συνόδου είναι η ενίσχυση της συλλογικής ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς θα διαμορφώσει το έδαφος για τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στις 20 και 21 Μαρτίου.

Η Σύνοδος αυτή αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο τόσο στο μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας όσο και στις σχέσεις της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των απειλών του Ντόναλντ Τραμπ. Στη συνάντηση θα συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας τις ελληνικές θέσεις.

Η Σύνοδος πραγματοποιείται στον απόηχο της πρόσφατης δήλωσης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και αύξησης των στρατιωτικών δυνατοτήτων, με εκτιμώμενο κόστος που μπορεί να αγγίξει τα 800 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο παράγοντας Όρμπαν

«Η αντίληψη της απειλής για την Ευρώπη απομακρύνεται από τη μονοθεματική εστίαση στην Ουκρανία και αφορά το ερώτημα ”τι κάνουμε χωρίς την Αμερική;”» αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, στο οποίο γίνεται αναφορά και στον μόνιμο «μπαμπούλα» που ακούει στο όνομα Βίκτορ Όρμπαν.

Υπενθυμίζεται πως ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, προέτρεψε την έναρξη συνομιλιών με την Ρωσία, ενώ παράλληλα απείλησε να «μπλοκάρει» τη Σύνοδο Κορυφής της 6ης Μαρτίου.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση – ακολουθώντας το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών – θα πρέπει να ξεκινήσει απευθείας συζητήσεις με τη Ρωσία για την κατάπαυση του πυρός και τη βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία», ανέφερε στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα ο Όρμπαν.

Η αντίδραση της Ουγγαρίας θα εξαρτηθεί από το ποιες θα είναι οι προτάσεις σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες και εάν περιλαμβάνουν κάποιου είδους υποχρεωτικότητα αρωγής προς την Ουκρανία, εξέλιξη στην οποία αντιτίθεται η Βουδαπέστη.

Χθες, Τετάρτη (05/03) ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τον γαλλικό λαό να είναι έτοιμος «διά παν ενδεχόμενο» λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, προαναγγέλλοντας την γενναία αύξηση των γαλλικών αμυντικών δαπανών, αλλά και την έναρξη ενός ευρωπαϊκού διαλόγου αναφορικά με τις δυνατότητες χρήσης της γαλλικής πυρηνικής δύναμης για την προστασία των συμμάχων της Γαλλίας στην Ευρώπη.

Οι θέσεις της Ελλάδας για το REARM Europe – Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει πως η τρέχουσα γεωπολιτική αστάθεια και οι συνεχείς ανατροπές απαιτούν αποφασιστικά και φιλόδοξα μέτρα για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέρα από τις συνηθισμένες προσεγγίσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πρόγραμμα REARM Europe, που ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της συλλογικής ασφάλειας στην Ευρώπη. Επιπλέον, επισημαίνεται η πρόσφατη παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού με το άρθρο του στους Financial Times, όπου είχε προτείνει τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού μηχανισμού ύψους 100 δισ. ευρώ, ικανού να στηρίξει επενδύσεις στην άμυνα.

Ωστόσο, τα ίδια πρόσωπα σημειώνουν ότι απαιτούνται διευκρινίσεις σε σημαντικές παραμέτρους, όπως η πρόταση για την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες στους εθνικούς προϋπολογισμούς. Συγκεκριμένα η θέση της χώρας μας είναι πως η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής πρέπει να αφορά όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ήτοι να είναι δηλαδή ισότιμη η μεταχείρισή τους ανεξάρτητα από το κατά πόσον καλύπτουν τον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες, που φθάνουν το 2% του ΑΕΠ, ή κατά πόσον δεν περνούν το συγκεκριμένο πήχη.

Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταθέσει προς έγκριση από τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιείται λίγη ώρα πριν από τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, Διακήρυξη σχετικά με την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας και αύξησης της χρηματοδότησής της, ως θεμέλιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.

Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την Ουκρανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι η Ευρώπη πρέπει να μιλά με μία και ενιαία φωνή για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως είναι η πιθανότητα μιας ειρηνικής διευθέτησης στην Ουκρανία και η διασφάλιση της ειρήνης, προσθέτοντας με νόημα ότι οι άτυπες Σύνοδοι των τελευταίων εβδομάδων δεν βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ενισχύουν την εντύπωση μιας περαιτέρω διαιρεμένης Ευρώπης.

Ακόμη αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η Ευρώπη οφείλει να συνεχίσει να συζητά με την αμερικανική πλευρά και να γεφυρώσει τις διαφορές υπέρ μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία, με αμερικανική στήριξη στις εγγυήσεις ασφαλείας.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει ότι είναι σημαντική η στήριξη της Ουκρανίας, καθώς και η ενίσχυση των αμυντικών της δυνατοτήτων, ώστε να διαθέτει αξιόπιστη αποτροπή, καθώς μια ισχυρή Ουκρανία είναι σε θέση να υπερασπιστεί την ελευθερία της.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις