Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης άτυπης Συνόδου Κορυφής που συγκάλεσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Γαλλίας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προσπάθειας να ανακτήσει τον χαμένο διπλωματικό ρόλο της στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνικές συνομιλίες τόσο με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ όσο και με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Όπως ανακοίνωσε ο προεδρος της Γαλλίας, «αφού συγκέντρωσα πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες, μόλις μίλησα με τον Πρόεδρο Τραμπ και μετά με τον Πρόεδρο Ζελένσκι.
Ευχόμαστε μια ισχυρή και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία. Για τον σκοπό αυτό, η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την επιθετικότητά της και αυτό πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρές και αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας για τους Ουκρανούς. Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος αυτή η κατάπαυση του πυρός να καταλήξει όπως οι συμφωνίες του Μινσκ.
Θα εργαστούμε για αυτό με όλους τους Ευρωπαίους, Αμερικανούς και Ουκρανούς. Αυτό είναι το κλειδί.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να επενδύσουν καλύτερα, περισσότερο και μαζί για την ασφάλεια και την άμυνά τους, για το σήμερα και για το αύριο.
Για το σκοπό αυτό, οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να επιταχύνουν την εφαρμογή της δικής τους ατζέντας κυριαρχίας, ασφάλειας και ανταγωνιστικότητας. Οι εργασίες θα συνεχιστούν με βάση τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόσο για τη στήριξη της Ουκρανίας όσο και για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στην άμυνά μας. Αυτή η ατζέντα, που καθορίστηκε το 2022 στη Σύνοδο Κορυφής των Βερσαλλιών, πρέπει απλώς να την κάνουμε. Αποφάσεις, ενέργειες, συνέπεια. Γρήγορα.
Θα συνεχίσω αυτές τις συζητήσεις τις επόμενες μέρες».
Μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε μια εκτενή συνομιλία με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, για την κατάσταση στην Ευρώπη και τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.
«Μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα: οι εγγυήσεις ασφαλείας πρέπει να είναι ισχυρές και αξιόπιστες. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση χωρίς τέτοιες εγγυήσεις -όπως μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός- θα χρησίμευε μόνο ως άλλη μια εξαπάτηση από τη Ρωσία και ως προοίμιο ενός νέου ρωσικού πολέμου εναντίον της Ουκρανίας ή άλλων ευρωπαϊκών εθνών», έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Χ σημειώνοντας πως συμφώνησαν να παραμείνουν σε συνεχή επαφή καθώς λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις.
«Η διασφάλιση μιας ισχυρής και διαρκούς ειρήνης είναι απαραίτητη. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ισχυρών εγγυήσεων ασφάλειας», κατέληξε.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις