Ο Νίκος Δένδιας εκφράζει τη δυσαρέσκειά του προς τους Γάλλους συμμάχους, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι το Παρίσι εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει την Άγκυρα με πυραύλους Meteor, τους οποίους χρησιμοποιεί και η ελληνική Πολεμική Αεροπορία στα μαχητικά Rafale.

Σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κάλεσε τη Γαλλίδα πρέσβειρα στην Αθήνα, Λόρενς Άουερ, στη λεωφόρο Μεσογείων, ζητώντας εξηγήσεις για την πρόθεση της χώρας της να προχωρήσει στην πώληση των πυραύλων αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς στην Τουρκία.

«Εξέφρασα στην Πρέσβη της Γαλλίας την έντονη αντίθεση της Ελλάδας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο δεν συνάδει με τις μέχρι τώρα άριστες στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών», ανέφερε σε ανάρτησή του.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας είχε επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, με τον οποίο συζήτησε ζητήματα που θα τεθούν στην επερχόμενη σύνοδο των υπουργών Άμυνας στις 13 Φεβρουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθήνα, κατά την προμήθεια των 24 Rafale, είχε λάβει προφορική δέσμευση από το Παρίσι για αποκλειστικότητα στη χρήση συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων.

Νίκος Δένδιας: «Τράβηξε το αυτί» της πρέσβειρας της Γαλλίας

Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης προς τη Γαλλίδα πρέσβειρα στην Αθήνα, Λόρενς Άουερ, για τις πληροφορίες που φέρουν το Παρίσι να εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης των πυραύλων Meteor στην Τουρκία.

Η Άγκυρα, μετά τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα των F-35, αναζητά εναλλακτικές λύσεις για την ενίσχυση της αεροπορικής της δύναμης και στράφηκε στα Eurofighter Typhoon. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η τουρκική πλευρά φέρεται να θέτει ως όρο για την απόκτηση των μαχητικών την άρση των περιορισμών στους πυραύλους Meteor, κάτι που απαιτεί έγκριση από τη Γαλλία.

Η πώληση προηγμένων οπλικών συστημάτων σε δύο χώρες που έχουν διαφορές μεταξύ τους δεν είναι συνηθισμένη πρακτική, και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο η Λόρενς Άουερ κλήθηκε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας για εξηγήσεις.

Η στρατηγική σημασία των Meteor για την Ελλάδα

Η Ελλάδα είχε θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση των Rafale την ενσωμάτωση των πυραύλων Meteor, καθώς πρόκειται για ένα όπλο στρατηγικής σημασίας που ενισχύει σημαντικά τις δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι πύραυλοι αυτοί επιτρέπουν την άρνηση περιοχής, δίνοντας τη δυνατότητα στην Ελλάδα να ελέγχει τον εναέριο χώρο του Αιγαίου.

Η ενσωμάτωση των Rafale και των Meteor στο ελληνικό οπλοστάσιο έχει αναβαθμίσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της χώρας. Οι Meteor προσφέρουν αεροπορική υπεροχή, καθώς μπορούν να εμπλέκουν εχθρικά αεροσκάφη πέραν του οπτικού πεδίου και της εμβέλειας των ραντάρ, με δυνατότητα πλήγματος σε αποστάσεις άνω των 100 χιλιομέτρων και ζώνη μηδενικής διαφυγής που εκτείνεται έως και 60 χιλιόμετρα.

Διαθέτουν προηγμένα συστήματα ανίχνευσης στόχων και πρόωσης, καθιστώντας τους εξαιρετικά αποτελεσματικούς. Αντίθετα, η Τουρκία διαθέτει AMRAAM C7, που υστερούν σημαντικά σε σχέση με τους Meteor, καθώς έχουν μικρότερη εμβέλεια, λιγότερες δυνατότητες αντιμετώπισης ηλεκτρονικών αντίμετρων και δεν διαθέτουν ramjet κινητήρα, ο οποίος αυξάνει τη δυνατότητα επιτυχούς πλήγματος.

Η Ελλάδα, έχοντας διασφαλίσει τη χρήση αυτών των πυραύλων, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και επιδιώκει να διατηρήσει το πλεονέκτημα στον εναέριο χώρο της περιοχής.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις