Στις 25 Ιανουαρίου, η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προτείνοντας τον νυν πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.
Μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση του 2019, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αποσυνδέθηκε από τη διάλυση της Βουλής. Η τελευταία φορά που η Βουλή διαλύθηκε λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου ήταν το 2014. Πλέον, το πρόσωπο που προτείνεται μπορεί να εκλεγεί ακόμα και με σχετική πλειοψηφία, αν χρειαστεί.
Η διαδικασία εκλογής
Η εκλογική διαδικασία περιλαμβάνει μέχρι πέντε φανερές ονομαστικές ψηφοφορίες. Στις δύο πρώτες απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών, στην τρίτη 180, στην τέταρτη 151, ενώ η πέμπτη ψηφοφορία αρκείται στη σχετική πλειοψηφία. Μεταξύ κάθε ψηφοφορίας μεσολαβούν πέντε ημέρες. Δικαίωμα να προτείνουν υποψηφίους για την Προεδρία της Δημοκρατίας έχουν όλοι οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας δεν θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προτείνει τη Λούκα Κατσέλη, ενώ η Νίκη έχει επιλέξει τον Κώστα Κυριακού. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναμένεται να ανακοινώσει τον δικό του υποψήφιο αύριο, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με πληροφορίες να υποδεικνύουν τον Τάσο Γιαννίτση ή κάποιο άλλο πρόσωπο που δεν έχει ακουστεί μέχρι τώρα. Επιπλέον, η Πλεύση Ελευθερίας έχει προτείνει τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού.
Εκλογή Τασούλα στην τέταρτη ψηφοφορία φαίνεται να δείχνουν τα δεδομένα
Με βάση την τρέχουσα εικόνα, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας φαίνεται ότι θα οδηγηθεί στην τέταρτη ψηφοφορία, καθώς στις τρεις πρώτες δεν διαφαίνεται να συγκεντρώνεται η απαιτούμενη πλειοψηφία.
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας αναμένεται να εκλεγεί με τις ψήφους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και των ανεξάρτητων βουλευτών Αντώνη Σαμαρά και Μάριου Σαλμά. Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, μάλιστα, διέψευσαν φήμες ότι ο ίδιος είχε δηλώσει πως θα καταψηφίσει την υποψηφιότητα Τασούλα.
Θετική στάση απέναντι στον κ. Τασούλα φαίνεται να διατηρούν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από τους Σπαρτιάτες, όπως οι Χάρης Κατσιβαρδάς, Μιχαήλ Γαυγιωτάκης και Γιώργος Ασπιώτης, οι οποίοι είχαν επίσης υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό. Την υποψηφιότητα υποστηρίζει και ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας.
Αντίθετα, η Ελληνική Λύση δεν αναμένεται να ψηφίσει τον κ. Τασούλα, ενώ οι ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από την Πλεύση Ελευθερίας, Μιχάλης Χουρδάκης και Αρετή Παπαϊωάννου, δεν φαίνεται να υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του.
Η κ. Παπαϊωάννου δήλωσε ότι θα ψηφίσει τη Λούκα Κατσέλη. Παράλληλα, παραμένει αβέβαιο πώς θα τοποθετηθούν οι βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Παύλος Σαράκης (προερχόμενος από την Ελληνική Λύση) και ο Μπουρχάν Μπαράν (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ).
Άγνωστη παραμένει και η στάση των ανεξάρτητων βουλευτών που έχουν ενταχθεί στο Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ερωτηματικά υπάρχουν επίσης για τους ανεξάρτητους βουλευτές που φλερτάρουν πολιτικά με το ΠΑΣΟΚ, όπως ο Πέτρος Παππάς από το Κιλκίς.
Τέλος, οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει αν θα στηρίξουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα επιλέξουν άλλη κατεύθυνση. Το ΚΚΕ, όπως παραδοσιακά κάνει στις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θα ταχθεί υπέρ του «παρών».
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις