Η Τουρκία διεξάγει προχωρημένες συνομιλίες με τη νέα συριακή ηγεσία για τον ορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου, σε δηλώσεις του στο τουρκικό κανάλι TGRT Haber.
Ο υπουργός ανέφερε ότι η συμφωνία αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου της Άγκυρας για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της Συρίας μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.
«Θα συνάψουμε συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή διοίκηση. Εργαζόμαστε για ένα σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει αεροπορικές, σιδηροδρομικές, οδικές και υπηρεσίες επικοινωνίας στη Συρία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ουράλογλου.
Το δημοσίευμα της TGRT Haber:

Όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, η Άγκυρα σχεδιάζει την επαναλειτουργία των αεροδρομίων στη Συρία, την αποκατάσταση των σιδηροδρομικών γραμμών και τη βελτίωση του οδικού δικτύου της χώρας.
Παράλληλα, προτεραιότητα αποτελεί η αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, προκειμένου να στηριχθούν οι βασικές υποδομές και να διευκολυνθεί η πρόσβαση της Συρίας στις διεθνείς αγορές.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο δημοσιογράφος του TGRT Haber, Φατίχ Ατίκ, προκάλεσε αντιδράσεις, αναφερόμενος στην Ελλάδα. Ισχυρίστηκε ότι οι κινήσεις της Τουρκίας προκαλούν προβληματισμό στην Αθήνα και υπαινίχθηκε πιθανή επικείμενη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου για οριοθέτηση ΑΟΖ.
«Η συμφωνία για την περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας θα επηρεάσει όλες τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά τη Λιβύη, η αλυσίδα των συμφωνιών με τη Συρία αναμένεται να συνεχιστεί και με την Αίγυπτο. Όταν γίνουν αυτές οι υπογραφές, η Τουρκία θα έρθει στο προσκήνιο στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτές οι δυνατότητες κάνουν την Ελλάδα να σκέφτεται λυπηρά περισσότερο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Γεωπολιτική διάσταση
Η πιθανή σύναψη συμφωνίας ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας ενδέχεται να επηρεάσει τη γεωπολιτική δυναμική στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Άγκυρα να συνεχίζει να χρησιμοποιεί ως «οδηγό» της το τουρκολιβυκό μνημόνιο, παρά το γεγονός ότι αυτό αντιβαίνει «κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου».
Η επιτάχυνση της προσέγγισης ανάμεσα σε Άγκυρα και Δαμασκό, ιδίως μετά τις πολιτικές εξελίξεις στη Συρία, φανερώνει τη στρατηγική της Τουρκίας να αναδιαμορφώσει τις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή.
Σε ετοιμότητα η Αθήνα
Η Αθήνα παραμένει σε εγρήγορση σχετικά με το ενδεχόμενο συμφωνίας ΑΟΖ μεταξύ Συρίας και Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πρόσφατα αναφερθεί στο ζήτημα κατά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, όπου τόνισε στους Ευρωπαίους εταίρους ότι «κατά την άποψη της Ελλάδος και της ΕΕ το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και άκυρο».
Όπως πρόσθεσε, δε, με αφορμή τις δηλώσεις Ακάρ για το ενδεχόμενο συμφωνίας Τουρκίας-Συρίας για ΑΟΖ που θα αποκλείει ουσιαστικά την Κύπρο, κατά το παράδειγμα του τουρκολιβυκού μνημονίου, «προφανώς και εγώ και ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημερώσαμε τους ομολόγους γι’ αυτές τις συζήτήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ότι θα μπορούσε να καθοριστεί κάποιου είδους ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, που να παραγνωρίζει τα αναμφισβήτητα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
Άρα υπήρξε μια ενημέρωση για κάτι που σε αυτό το επίπεδο μέχρι σήμερα κινείται στον κύκλο των δημοσιογραφικών πληροφοριών».
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις