Με 331 ψήφους υπέρ, η γαλλική εθνοσυνέλευση ενέκρινε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ, ανοίγοντας τον δρόμο για μια πρωτοφανή περίοδο πολιτικής αστάθειας και οδηγώντας τη χώρα σε αβέβαιες εξελίξεις.
Η κυβέρνηση του Μπαρνιέ καταγράφεται πλέον ως η μικρότερης διάρκειας ζωής στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας, υπογραμμίζοντας μια πρωτόγνωρη φάση πολιτικής αστάθειας.
Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει πλέον την ευθύνη να ορίσει νέο πρωθυπουργό. Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος ήδη αναζητά τον αντικαταστάτη του Μπαρνιέ.
Ένας πρώην υπουργός δήλωσε στο BFMTV ότι ο διορισμός του νέου πρωθυπουργού θα γίνει εντός 24 ωρών, ενώ πηγή από το περιβάλλον του Μακρόν σημείωσε πως ο πρόεδρος δεν επιθυμεί να παρουσιαστεί χωρίς κυβέρνηση στη συνάντησή του με τον Τραμπ.
Η συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση διήρκεσε περισσότερες από δύο ώρες. Η Μαρίν Λεπέν εξαπέλυσε δριμεία κριτική τόσο στον Μισέλ Μπαρνιέ όσο και στον Εμανουέλ Μακρόν. Υπερασπιζόμενη την πρόταση μομφής του κόμματός της, χαρακτήρισε τη στιγμή «κοινοβουλευτική στιγμή πρωτοφανή από το 1962», ενώ τόνισε πως σηματοδοτεί το τέλος μιας «κυβέρνησης των περιστάσεων και του φαίνεσθαι».
Από την πλευρά του ο Μισέλ Μπαρνιέ υπεραμύνθηκε του προϋπολογισμού. «Βρισκόμαστε σε μια στιγμή αλήθειας» και «ευθύνης», συνέχισε, αναφερόμενος στο δημοσιονομικό έλλειμμα στο οποίο βρίσκεται η Γαλλία. «Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Προσπάθησα να την αντιμετωπίσω παρουσιάζοντας δύσκολα οικονομικά μέτρα. Θα προτιμούσα να μοιράζω χρήματα, αν και δεν έχουμε καθόλου. Αλλά αυτή η πραγματικότητα παραμένει και δεν θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας με την πρόταση μομφής. Είναι μια πραγματικότητα που θα την θυμάται κάθε κυβέρνηση».
Η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας
Η κυβέρνηση του Μπαρνιέ βρισκόταν υπό πίεση από τη στιγμή που ο Γάλλος πρωθυπουργός χρησιμοποίησε το άρθρο 49.3 για να περάσει τον προϋπολογισμό χωρίς ψηφοφορία, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη για την απόφαση.
Αυτό προκάλεσε τις αναμενόμενες αντιδράσεις, με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς και το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν να καταθέτουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας τον Μπαρνιέ για την πολιτική του.
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία ξεκίνησε όταν ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν επικράτησε στις ευρωεκλογές τον περασμένο Μάιο. Σε μια κίνηση-έκπληξη, ο Εμανουέλ Μακρόν διέλυσε το κοινοβούλιο και προκήρυξε πρόωρες εκλογές, εμποδίζοντας την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία.
Ωστόσο, οι εκλογές άφησαν την Εθνοσυνέλευση σε πολιτικό αδιέξοδο, με την κεντρώα παράταξη του Μακρόν να χάνει έδαφος και έναν αριστερό συνασπισμό, το NPF, να κερδίζει έδαφος, περιορίζοντας τις κινήσεις του προέδρου.
Μπορεί αυτή η κρίση να φέρει την παραίτηση του Μακρόν και πρόωρες προεδρικές εκλογές; Ο ίδιος έχει κατηγορηματικά αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, διαβεβαιώνοντας πως θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τη λήξη της θητείας του το 2027, ανεξαρτήτως των συνθηκών.
Όπως αναφέρει ο Guardian, η κρίση στη Γαλλία έρχεται σε μια περίοδο που η ΕΕ προσπαθεί να διαχειριστεί πολλαπλές προκλήσεις. Οι κίνδυνοι εντός και εκτός συνόρων αυξάνονται, ενώ η Γερμανία βιώνει δικές της αναταράξεις.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις