Κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μαρκ Ρούτε τόνισαν τη σημασία της συνέχισης της στήριξης προς την Ουκρανία, ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται, ενώ παράλληλα υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας του ΝΑΤΟ.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ στην Αθήνα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία, επεσήμανε την ανάγκη για οικοδόμηση γεφυρών συνεργασίας μεταξύ των εταίρων, ενώ τόνισε τη σημασία του σεβασμού των αρχών της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του Διεθνούς Δικαίου.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην τήρηση των διεθνών συνθηκών, σημειώνοντας ότι αυτό είναι κρίσιμο για την ευαίσθητη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων.
Τέλος, τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Ρούτε υπογράμμισαν την ανάγκη επιτάχυνσης του σχεδίου για δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας πάνω από την Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν τη Ρωσία.
Δείτε τις δηλώσεις τους:
Οι δηλώσεις Μητσοτάκη
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης ξεκινώντας τις δηλώσεις του, «συζητήσαμε για τον εποικοδομητικό ρόλο της Ελλάδας που αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».
Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ελπίδα «οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός στον νότιο Λίβανο να τελεσφορήσουν για να κλείσει το μέτωπο το συντομότερο δυνατόν».
Όπως τόνισε «η υποστήριξη στην Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί ειδικά ενόψει του χειμώνα. Η χώρα μας στέκεται σταθερά στο πλευρό των αμυνόμενων».
Σημείωσε, δε, ότι με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ «συγκλίναμε σε μια από τις θεμελιώδεις θέσεις, την ανάγκη ενίσχυσης της κοινής μας άμυνας» κάνοντας ειδική αναφορά στην «επίκαιρη παρά ποτέ αντιπυραυλική ασπίδα» ζητώντας «να συζητήσουμε πώς αυτή η αναγκαιότητα μπορεί να γίνει πράξη»
Υπενθυμίσε, δε, ότι «ως Ελλάδα επενδύαμε το 2% του ΑΕΠ μας στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ και σε δύσκολες στιγμές»
«Αναγνωρίσαμε από κοινού ότι στις σύγχρονες προκλήσεις πρέπει να χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας με τους εταίρους. Να προχωρούμε με πίστη στις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας, με απαραίτητη την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών κάτι που αφορά ιδιαίτερα την ευαίσθητη περιοχή των δυτικών βαλκανίων» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι δηλώσεις Ρούτε
Από την πλευρά του ο Μαρκ Ρούτε ξεκίνησε τις δηλώσεις του από τη συζήτηση που έκανε με τον πρωθυπουργό για το «πώς μπορούμε να στηρίξουμε την Ουκρανία».
«Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ για πάνω από 70 χρόνια, από τότε ήσασταν αφοσιωμένος σύμμαχος στηρίζοντας την άμυνα. Η Ελλάδα έχει επενδύσει το 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα και ανακοινώσατε πρόσφατα ότι προχωράτε σε νέο εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων» σημείωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.
Όπως τόνισε «η Ελλάδα εξελίσσεται σε μια σημαντική αμυντική βιομηχανία ενώ πραγματοποιεί σημαντικές στρατιωτικές ασκήσεις».
Ο Μαρκ Ρούτε αναφέρθηκε, επίσης, στη διμερή συμφωνία της Ελλάδας με την Ουκρανία και την ενίσχυση της εκπαίδευσης των Ουκρανών στα F-16
«Η Ρωσία με τον παράνομο πόλεμο στην Ουκρανία κάνει χρήση βορειοκορεατών μαχητών, κινεζικών drone. Η υποστήριξη μας στην Ουκρανία πρέπει να τους κρατήσει. Πρέπει να στηρίξουμε την αεράμυνα της Ουκρανίας, πρέπει να στηρίξουμε την αεράμυνα αυξάνοντας τις επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία. Σε ευχαριστώ που η Ελλάδα είναι ισχυρή σύμμαχος χάρη στην καθοδήγησή σου» κατέληξε ο Μαρκ Ρούτε.
Η επίσκεψη Ρούτε σε ΥΠΕΘΑ και υπουργείο Εξωτερικών
Προηγουμένως ο Μάρκ Ρούτε βρέθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου συναντήθηκε με τον Νίκο Δένδια και στο υπουργείο Εξωτερικών όπου είχε συνάντηση με τον Γιώργο Γεραπετρίτη.
Κατά την άφιξή του, μάλιστα, στο Μαξίμου, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ασχολήθηκε με τον Πίνατ, τον πρωθυπουργικό σκύλο στον οποίο χάρισε μερικά χάδια.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις