Σήμερα, ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε μια σειρά περιστατικών που σχετίζονται με γιατρούς οι οποίοι υπερσυνταγογραφούσαν φάρμακα.

Ενδεικτικά, αναφέρθηκε σε έναν γιατρό που του επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 800.000 ευρώ επειδή χρησιμοποιούσε τον ΑΜΚΑ της μητέρας του για να συνταγογραφεί χιλιάδες αντιψυχωσικά φάρμακα. Επίσης, αναφέρθηκε σε μια γυναίκα γιατρό στη Μυτιλήνη, η οποία συνταγογραφούσε φάρμακα αποκλειστικά για τον άντρα και την κόρη της τις πρώτες πρωινές ώρες, γεγονός που ανάγκασε τον Άδωνι Γεωργιάδη να την καλέσει προσωπικά.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε την περίπτωση της γιατρού στη Μυτιλήνη, η οποία ακολουθούσε μια ασυνήθιστη πρακτική, συνταγογραφώντας αποκλειστικά κατά τις βραδινές ώρες, μεταξύ 21:00 και 4:00 το πρωί. Συνολικά, είχε συνταγογραφήσει 705 σκευάσματα και 1.818 τεμάχια για τον άντρα της, τις δύο κόρες της και τον εαυτό της.

Ο κ. Γεωργιάδης ασχολήθηκε προσωπικά με την υπόθεση, καθώς τον εντυπωσίασε το γεγονός ότι είχε συνταγογραφήσει τρεις διαφορετικές στατίνες στην 15χρονη κόρη της, γι’ αυτό και την κάλεσε ο ίδιος στο τηλέφωνο.

«Της είπα είμαι 53 ετών και παίρνω μια στατίνη, μου είπε ότι έχει πολύ σπάνια πάθηση αλλά δεν θα ξαναγίνει. Η ίδια είχε γράψει φάρμακα σε αλλοδαπό τεχνικό που είχε έρθει για συναυλία στο νησί και πρέπει να έφυγε με 1.000 τεμάχια», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Νωρίτερα, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην περίπτωση ενός γιατρού, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 800.000 ευρώ επειδή συνταγογράφησε χιλιάδες αντιψυχωσικά φάρμακα σε διάστημα μόλις ενός μήνα, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ της μητέρας του. «Ο γιατρός αυτός με το πρόστιμο των 800.000 ευρώ είχε εξαφανιστεί και δεν μπορούσαμε να κάνουμε τον καταλογισμό γιατί γνώριζε ότι δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Έπειτα, ο κ. Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο υπουργείο Υγείας, μίλησε για τις περιπτώσεις γιατρών που υπερσυνταγογραφούσαν.  «Εντοπίσαμε 100 γιατρούς οι οποίοι το πρώτο 8μηνο του 2024 έγραψαν 250 έως 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε ασθενής από αυτούς τους ασθενείς έπαιρνε από 250 έως 1.600 τεμάχια φαρμάκων», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας σχετικά, ανακοίνωσε τις 10 πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που εντοπίστηκαν μόνο κατά το πρώτο 8μηνο του 2024:

– Παθολόγος στη Γλυφάδα έγραψε 221 σκευάσματα με 1.121 τεμάχια στη μητέρα της και όλα εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο.

– Παθολόγος σε κέντρο Υγείας στη Μυτιλήνη που συνταγογραφούσε μόνο βραδινές ώρες από τις 9 το βράδυ έως τις 4 το πρωί, έγραψε 705 σκευάσματα και 1.818 τεμάχια στον άνδρα της, τις δύο κόρες τους και τον εαυτό της.

– Καρδιολόγος στη Νέα Μηχανιώνα εγραψε σε δύο αλλοδαπούς 500 σκευάσματα και 925 τεμάχια

– Γιατρός έγραψε 704 τεμάχια που εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή ασθενούς

– Παθολόγος στην Αθήνα έγραφε 362 σκευάσματα σε έναν ασθενή που εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενούς του ασθενή

– Παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη έγραψε 300 σκεύασματα και 1350 τεμάχια σε 4 παιδιά που είναι μέλη αθλητικού συλλόγου εκτελώντας όλες τις συνταγές σε ένα κεντρικό φαρμακείο

– Ψυχιατρος στην Αθήνα έγραψε 980 τεμάχια φαρμάκων

– Ορθοπεδικός στην Πάτρα έγραψε 1060 τεμάχια για αντιφλεγμονώδη

– Δερματολόγος στο Ηράκλειο έγραψε 275 φάρμακα και 1.500 τεμάχια

– Γυναικολόγος στη Λάρισα έγραψε 200 φάρμακα και 1.100 τεμάχια προσφέροντας εξειδικευμένη φροντίδα σε εγκύους και γυναίκες σε εμμηνόπαυση

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας οι γιατροί αυτά έχουν αποκλειστεί από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ενώ η έρευνα συνεχίζεται.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις