Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ είναι οι μοναδικές χώρες της G7 που διατηρούν τη θανατική ποινή. Η πλειονότητα της κοινής γνώμης στη Ιαπωνία υποστηρίζει την επιβολή της, και σπάνια συζητείται η πιθανότητα κατάργησής της.
Ωστόσο, η θανατική ποινή, που εκτελείται μέσω απαγχονισμού, έχει δεχθεί σφοδρή κριτική λόγω της σκληρότητάς της. Οι καταδικασμένοι ενημερώνονται συνήθως μόνο λίγες ώρες πριν από την εκτέλεση της ποινής τους.
Το 2022, τρεις θανατοποινίτες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη εναντίον του κράτους με την ελπίδα να εξασφαλίσουν διαταγή να τερματιστούν οι εκτελέσεις δι’ απαγχονισμού, καταγγέλλοντας τη «σκληρότητά» της.
«Θα ήταν ανάρμοστο να καταργηθεί η θανατική ποινή, καθώς συνεχίζουν να διαπράττονται ιδιαζόντως ειδεχθή εγκλήματα», είπε ο Χιντέκι Μακιχαρά σε δημοσιογράφους χθες, την επομένη του διορισμού του στο αξίωμα από τον νέο πρωθυπουργό Σιγκέρου Ισίμπα.
Υποσχέθηκε πως θα είναι «προσεκτικός» προτού να πάρει αποφάσεις για την εκτέλεση οποιουδήποτε θανατοποινίτη.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ιουάο Χακαμάντα, 88 ετών, αθωώθηκε από δικαστήριο σε νέα δίκη για τετραπλή δολοφονία, υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε το 1968 και πέρασε 46 χρόνια σε κελί μελλοθάνατου.
Ο δικαστής έκρινε ότι τα τεκμήρια σε βάρος του κ. Χακαμάντα ήταν «κατασκευασμένα», οι ανακρίσεις στις οποίες είχε υποβληθεί ήταν «απάνθρωπες» και του επιβλήθηκε «σωματικός και ψυχικός πόνος» προκειμένου να του αποσπαστεί «εξαναγκαστικά» ομολογία ενοχής.
Ο Ιουάο Χακαμάντα είναι μόλις ο πέμπτος καταδικασμένος σε θάνατο που εξασφάλισε το δικαίωμα η υπόθεσή του να εκδικαστεί εκ νέου μεταπολεμικά. Στις προηγούμενες τέσσερις περιπτώσεις επίσης οι αποφάσεις ήταν αθωωτικές.
Η πιο πρόσφατη εκτέλεση θανατοποινίτη στην Ιαπωνία -39χρονου που είχε καταδικαστεί για τον φόνο επτά ανθρώπων στον δρόμο στην πρωτεύουσα Τόκιο- ανάγεται στο 2022.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις