Πτώση που ξεπερνά τα 25 λεπτά ανά λίτρο στην απλή αμόλυβδη και τα 30 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης έχει καταγραφεί πανελλαδικά τους τελευταίους 12 μήνες, ελαφρύνοντας έτσι τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του παρατηρητηρίου υγρών καυσίμων, η μέση τιμή της βενζίνης ευρείας κατανάλωσης, 95 οκτανίων, έπεσε στις 30 Σεπτεμβρίου στα 1,751 ευρώ ανά λίτρο.
Στην Αττική, την πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας, οι τιμές των καυσίμων είναι ακόμα πιο χαμηλές, με την μέση τιμή της βενζίνης να διαμορφώνεται στα 1,714 ευρώ ανά λίτρο. Σε ορισμένα πρατήρια του Λεκανοπεδίου, οι τιμές έχουν πέσει κάτω από τα 1,65 ευρώ.
Πέρυσι, την ίδια ημερομηνία, το μέσο κόστος της αμόλυβδης βενζίνης στην επικράτεια ήταν 2,014 ευρώ. Έτσι, για ένα πλήρες γέμισμα 30 λίτρων αμόλυβδης, οι οδηγοί στην Αττική σήμερα πληρώνουν περίπου 50 ευρώ, ενώ πέρυσι το κόστος ξεπερνούσε τα 60 ευρώ.
Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η πτώση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης (diesel), το οποίο χθες έφτασε τα 1,524 ευρώ ανά λίτρο, σε σύγκριση με 1,853 ευρώ πριν από έναν χρόνο, καταγράφοντας μείωση άνω των 30 λεπτών ανά λίτρο.
Αυτό σημαίνει ότι η δαπάνη για την αγορά βενζίνης κινείται προς τα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα. Αξιοσημείωτο είναι ότι η αμόλυβδη υψηλής απόδοσης, 100 οκτανίων, πωλείται πλέον κάτω από τα 2 ευρώ, με τον πανελλαδικό μέσο όρο χθες να διαμορφώνεται στα 1,974 ευρώ.
Η αποκλιμάκωση των τιμών άρχισε να γίνεται ορατή τους καλοκαιρινούς μήνες, παρά το γεγονός ότι παραδοσιακά η αυξημένη ζήτηση στα νησιά, λόγω τουρισμού, ωθεί το κόστος προς τα πάνω.
Ενδεικτικό είναι ότι στις 31 Μαΐου ένα λίτρο 95άρας αμόλυβδης κόστιζε κατά μέσο όρο 1,907 ευρώ, στις 30 Ιουνίου η τιμή είχε πέσει στα 1,897 ευρώ και στις 31 Ιουλίου είχε μειωθεί στα 1,882 ευρώ.
Η υποχώρηση επιταχύνθηκε τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα στις 30 Αυγούστου να υπολογίζεται στα 1,811 ευρώ, με την έντονη πτωτική τάση να συνεχίζεται τον Σεπτέμβριο.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις