Νομικά πρόκειται να κινηθούν τέσσερις χώρες, Αυστραλία, Καναδάς, Γερμανία και Ολλανδία κατά των Ταλιμπάν, όπως ανακοίνωσαν στη Γενική Συνεύλευση του ΟΗΕ, κατηγορώντας τους για σοβαρές παραβιάσεις της σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών, της οποίας το Αφγανιστάν είναι μέλος.
Από την επανάκτηση της εξουσίας τους το 2021, οι Ταλιμπάν είχαν υποσχεθεί μια πιο μετριοπαθή διακυβέρνηση. Ωστόσο, οι πραγματικές συνθήκες αποδεικνύουν το αντίθετο. Οι γυναίκες αποκλείονται από την εκπαίδευση μετά την έκτη δημοτικού και έχουν περιοριστεί οι δυνατότητές τους να εργάζονται και να συμμετέχουν σε δημόσιες δραστηριότητες. Παράλληλα, το υπουργείο Ηθών και Αρετών έχει επιβάλει νόμους που απαγορεύουν στις γυναίκες να εκθέτουν το πρόσωπό τους και να μιλούν δημόσια, δημιουργώντας ένα κλίμα αυστηρών περιορισμών.
Οι εκπρόσωποι των 20 χωρών που δήλωσαν την υποστήριξή τους στην προτεινόμενη νομική δράση τονίζουν την ανάγκη να προασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αναγνωριστούν οι έμφυλες διακρίσεις που υφίστανται στο Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν, από την πλευρά τους, χαρακτηρίζουν αυτές τις κατηγορίες ως παράλογες και ισχυρίζονται ότι οι επικρίσεις για τις πολιτικές τους είναι αδικαιολόγητες.
«Καταδικάζουμε τις σοβαρές και συστηματικές παραβιάσεις και καταχρήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν, ιδίως τις διακρίσεις λόγω φύλου σε βάρος των γυναικών και των κοριτσιών», ανέφεραν οι χώρες.
«Το Αφγανιστάν είναι υπεύθυνο βάσει του διεθνούς δικαίου για τη συνεχιζόμενη σοβαρή και συστηματική παραβίαση πολλών υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Σύμβαση για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών», προσθέτουν.
Οι χώρες δήλωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν πολιτικά τους Ταλιμπάν ως νόμιμους ηγέτες του αφγανικού πληθυσμού.
«Η αποτυχία του Αφγανιστάν να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του από τις συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελεί βασικό εμπόδιο για την εξομάλυνση των σχέσεων», ανέφεραν.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Χαμντουλάχ Φιτράτ δήλωσε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται στο Αφγανιστάν και ότι κανείς δεν αντιμετωπίζει διακρίσεις.
«Δυστυχώς, γίνεται προσπάθεια να διαδοθεί προπαγάνδα κατά του Αφγανιστάν μέσω του στόματος αρκετών φυγάδων (Αφγανών) γυναικών και να παραποιηθεί η κατάσταση», δήλωσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.
Οι Ταλιμπάν απορρίπτουν κάθε κριτική των πολιτικών τους, ιδίως εκείνων που αφορούν τις γυναίκες και τα κορίτσια, χαρακτηρίζοντάς την ως παρέμβαση. Υποστηρίζουν ότι οι ενέργειές τους είναι σύμφωνες με την ερμηνεία τους του ισλαμικού νόμου, ή Σαρία.
Η Φερεστά Αμπασί, ερευνήτρια για το Αφγανιστάν στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάλεσε τις άλλες χώρες να δηλώσουν την υποστήριξή τους στη νομική δράση των τεσσάρων χωρών και να εμπλέξουν τις Αφγανές γυναίκες καθώς η διαδικασία προχωρά.
«Η ανακοίνωση της Γερμανίας, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Ολλανδίας μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή ενός δρόμου προς τη δικαιοσύνη για τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Ταλιμπάν κατά των Αφγανών γυναικών και κοριτσιών», δήλωσε η Abbasi.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις