Οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ κλιμακώνονται επικίνδυνα, καθώς οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι από τα μεσάνυχτα έχουν δεχθεί τέσσερα μπαράζ ρουκετών από τον νότιο Λίβανο.
Η απάντηση του Ισραήλ ήρθε άμεσα με συνδυασμένες επιθέσεις από αέρος και εδάφους, στοχεύοντας θέσεις της Χεζμπολάχ. Οι επιθέσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες μετά από ένα αιματηρό σφυροκόπημα που άφησε σχεδόν 500 νεκρούς στον νότιο Λίβανο, με την ένταση στην περιοχή να αυξάνεται επικίνδυνα.
Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε επιθέσεις σε «δεκάδες στόχους της Χεζμπολάχ» σε διάφορες περιοχές του νοτίου Λιβάνου, πλήττοντας μέλη της οργάνωσης και εκτοξευτές ρουκετών που χρησιμοποιήθηκαν για την επίθεση στην περιοχή Χα-Αμακίμ, κοντά στη Χάιφα.
Παράλληλα, τανκς και το ισραηλινό πυροβολικό έπληξαν θέσεις στις κωμοπόλεις Άιτα ας Σαμπά και Ραμίγιε, επίσης στον νότιο Λίβανο, εντείνοντας την πίεση προς τη Χεζμπολάχ.
Χιλιάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στον νότιο Λίβανο και μετακινούνται προς τον βορρά, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, το ισραηλινό σφυροκόπημα συνεχίστηκε αδιάκοπα, ενώ παράλληλα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι άφησαν πίσω τους τα χωριά και τις κωμοπόλεις τους, αναζητώντας ασφάλεια στον βόρειο Λίβανο.
Πολλές οικογένειες, με λιγοστά ρούχα και τρόφιμα στα χέρια, ταξίδευαν με τα αυτοκίνητά τους, άλλες περίμεναν στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί προς τη Βηρυτό, περιμένοντας να μεταφερθούν σε προσωρινά καταφύγια μακριά από τον εφιάλτη των ισραηλινών βομβαρδισμών.



Πολλοί εξ αυτών δεν είχαν αρκετό χρόνο για να μαζέψουν τα αναγκαία, και ο τρόμος για το τι επιφυλάσσει το αύριο ήταν ζωγραφισμένος στα μάτια τους, μεταδίδουν ανταποκριτές.
Εσωτερικοί πρόσφυγες ανέφεραν ότι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους υπό την απειλή των ισραηλινών βομβαρδισμών, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για το πόσο καιρό θα χρειαστεί να παραμείνουν μακριά από τις εστίες τους στον νότιο Λίβανο.
Παράλληλα, υπάρχουν σοβαροί φόβοι σχετικά με την ικανότητα του κράτους, το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης, να τους προσφέρει την απαραίτητη στήριξη.
Ο Λιβανέζος υπουργός που έχει αναλάβει τον συντονισμό της κρίσης, Νάσερ Γιασίν, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι έχουν δημιουργηθεί 89 προσωρινά καταφύγια σε σχολεία και άλλες δομές, με δυνατότητα να φιλοξενήσουν περισσότερους από 26.000 ανθρώπους.
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 110.000 Λιβανέζους που έχουν εκτοπιστεί μέσα σε 11 μήνες από την έναρξη των συγκρούσεων.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις